
Πρώτα πυροβολήθηκε ένας αστυνομικός, στη συνέχεια δύο παιδιά που έπαιζαν. Τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί στο Κρίστιανσταντ, το Λινκέπινγκ και αλλού. Η Σουηδία, έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό ότι έχει αρκετά προβλήματα με τις εγκληματικές συμμορίες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγάλες πόλεις και τα προάστιά τους, όπως τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμο. Η αστυνομία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους που σχετίζονται με αυτούς τους εγκληματικούς κύκλους.
Ποιες είναι όμως αυτές οι συμμορίες και τι θέλουν να επιτύχουν; Ο αστυνομικός ρεπόρτερ Λάσε Βίρουπ στο βιβλίο του με τον τίτλο «Ο παράδεισος των γκάνγκστερ» προσπαθεί να εξηγήσει και ρίχνει φως στο πώς μπορεί μια χώρα που θεωρείται τόσο ειρηνική να είναι τόπος εγκλημάτων, συμμοριών, πυροβολισμών και εκρήξεων. Σύμφωνα με τον Βίρουπ υπάρχουν τουλάχιστον 350 εγκληματικές συμμορίες στη Σουηδία, από ρόκερ μέχρι συμμορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά. Πρόκειται για έναν αριθμό τριπλάσιο σε σχέση με το 2010. Σημειωτέο ότι αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Δανία.
Εκρήξεις και φόβος
Ήδη στην αρχή του βιβλίου, ο δημοσιογράφος παραθέτει δήλωση του πρωθυπουργού Στέφαν Λέφβεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter όπου λέει ότι «Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει». Μια δημόσια παραδοχή στα τέλη του 2019. Η δήλωση αυτή απασχόλησε για καιρό τα μίντια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση αναδεικνύει το πόσο απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση.
Συχνά ήσυχες σουηδικές πόλεις θυμίζουν μάλλον το Μπρονξ. Πολλές εκρήξεις τα τελευταία χρόνια, συχνά σε εισόδους πολυκατοικιών, άλλες φορές μπροστά από δημόσια κτίρια. Σπάνια υπάρχουν τραυματίες, όμως ο φόβος είναι τεράστιος.
Εδώ και αρκετό καιρό οι εκρήξεις έχουν γίνει πιο σπάνιες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δρόμοι της Σουηδίας έχουν γίνει πιο ειρηνικοί. Αντίθετα μεταξύ αναρίθμητων συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, αντηλλάγησαν περίπου 180 πυροβολισμοί. Έτσι, σχεδόν κάθε μέρα κάπου έπεφταν σφαίρες στη Σουηδία.
Θλιβερός και ανησυχητικός απολογισμός
Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες: 25 νεκροί και 53 τραυματίες είναι ο απολογισμός για τους πρώτους επτά μήνες του 2021. Πριν από ενάμιση μήνα ένας 33χρονος αστυνομικός στο Γκέτεμποργκ πυροβολήθηκε στη μέση του δρόμου ενώ βρισκόταν στην προβληματική περιοχή Μπισκογκέρντεν και συνομιλούσε με αρκετά άτομα. Θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν ήταν στόχος.
Τι κάνει λάθος η Σουηδία; Μία από τις κύριες εξηγήσεις γι αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον Βίρουπ, είναι το περιορισμένο ποσοστό ενημέρωσης με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της βίας. «Η σύντομη απάντηση είναι ότι το τίμημα για να κάνει κανείς τη ζωή ενός γκάνγκστερ στη Σουηδία είναι συχνά πολύ χαμηλό», λέει.
«Πολλοί νέοι άνθρωποι, κυρίως αυτοί που μετανάστευσαν από άλλες χώρες, ανακαλύπτουν ότι πολλά εγκλήματα μπορούν να διαπραχθούν χωρίς να χρειαστεί να τους επιβληθεί μια αυστηρή ποινή».
Η σουηδική νομοθεσία προέρχεται από διαφορετική εποχή, λέει ο Βίρουπ. Τελικά, η Βουλή αποφάσισε να προχωρήσει σε αυστηροποίηση ορισμένων νόμων θέλοντας να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αύξηση της βίας. Εκτός αυτού ο Πρωθυπουργός στα μέσα Ιουνίου παρουσίασε ένα σχέδιο 34 σημείων για να θέσει υπό έλεγχο τις συμμορίες. «Όλοι οι Σουηδοί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ανεξάρτητα από το πού ζουν», ανέφερε.
Το πρόβλημα για τον αστυνομικό ρεπόρτερ είναι ότι τα εγκληματικά δίκτυα έχουν πλέον καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από μια υποστελεχωμένη αστυνομία όπως αυτή της Σουηδίας.
Πηγή: Deutsce Welle


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια