Ο Τζίνο Στράντα, χειρουργός και ιδρυτής της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες, πέθανε στα 73 του χρόνια, ανακοίνωσε η κόρη του Τσετσίλια μέσω Twitter χθες Παρασκευή.

Ο Τζίνο Στράντα, μορφή που έχαιρε μεγάλου σεβασμού στην Ιταλία για το ανθρωπιστικό έργο που πρόσφερε εδώ και δεκαετίες, ίδρυσε το 1994 μαζί με τη σύζυγό του Τερέσα την Emergency, η οποία κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας και παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Η νυν πρόεδρος της Emergency, η Ροσέλα Μίτσο, δήλωσε πως της προκάλεσε σοκ η είδηση του θανάτου του Τζίνο Στράντα κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Νορμανδία, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Χάρη σε δίκτυο ιατρών και νοσοκόμων που προσέφεραν εθελοντικά υπηρεσίες, η Emergency έχει δραστηριότητα σε 19 χώρες, λειτουργεί 60 νοσοκομεία και κέντρα πρώτων βοηθειών και έχει προσφέρει φροντίδες σε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Το προφίλ

Πεπεισμένος πασιφιστής – στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter είναι αναρτημένο το απόφθεγμα «Ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινος, μονάχα να καταργηθεί μπορεί», που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν – ο Τζίνο Στράντα διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον των ναρκών κατά προσωπικού, που κατέληξε στην Ιταλία στην απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης αυτού του όπλου.

Εκτός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η Emergency δραστηριοποιήθηκε στη Ρουάντα, το Σουδάν, την Υεμένη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Την περασμένη χρονιά, όταν η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε προκαλέσει κατάρρευση του εύθραυστου συστήματος υγείας στην Καλαβρία, η Emergency χρειάστηκε να στήσει κέντρο περίθαλψης στη χώρα όπου ιδρύθηκε.

Ο Τζίνο Στράντα αντιμετώπιζε τελευταία καρδιακό πρόβλημα, ανέφεραν ιταλικά ΜΜΕ.

Το όνομα του ιδρυτή της Emergency είχε ακουστεί αρκετές φορές όταν σχηματίζονταν κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια για υπουργικούς θώκους, αλλά ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του και οι ειρηνιστικές και αντιπολεμικές θέσεις του προκαλούσαν μεγάλη έχθρα, ειδικά στη δεξιά. Είναι αρκετά χαρακτηριστικό πως εναντιωνόταν με σφοδρότητα στην πολιτική που ακολουθείται στην Ιταλία στον τομέα της υγείας, καθώς κατά τη γνώμη του ευνοεί τις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και διαγράφει τη δυνατότητα να προσφέρεται ποιοτική φροντίδα στους πάντες.

Θλίψη Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάρτιο Ντράγκι εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον θάνατο του Τζίνο Στράντα, εξαίροντας «τον επαγγελματισμό του, το θάρρος του και την ανθρωπιά του» που τον οδήγησαν «στα δυσκολότερα μέρη του κόσμου».

Στο τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή στην εφημερίδα La Stampa, για την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου εργάστηκε επτά χρόνια, ο Τζίνο Στράντα επέκρινε έντονα την πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

«Είχαμε πει πριν από 20 χρόνια πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τους πάντες. Σήμερα, το αποτέλεσμα αυτής της εισβολής είναι μπροστά στα μάτια μας: μια αποτυχία από όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξει κανείς», είπε.

Η κόρη του Τσετσίλια, που είχε υπάρξει πρόεδρος της Emergency, δεν βρισκόταν πλάι στον πατέρα της όταν πέθανε: επέβαινε σε πλοίο που διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Δεν ήμουν μαζί του, αλλά από όλα τα μέρη όπου θα μπορούσα να είμαι… λοιπόν, ήμουν εδώ για να σώσω ζωές ανθρώπων. Αυτό με δίδαξαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα