
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένα νησιά, ενόψει και Δεκαπενταύγουστου, αναγκάζει κυβέρνηση και επιστήμονες να χτυπήσουν «καμπανάκι».
Ενδεικτικά, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19. Επιβάρυνση παρουσιάζουν, δε, Χίος και Χανιά.
«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».
Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και σε άλλα νησιά πλην των Χανίων και του Ηρακλείου.
Όπως εξήγησε, η εφαρμογή μέτρων περιορισμού και σε άλλα νησιά είναι πιθανή και θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα: «το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητικότητα του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα, η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά».
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ
Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στους δημοφιλείς προορισμούς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου,το οποίο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει ελέγχους σε εκκλησίες, μπαρ, σοκάκια, λιμάνια για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στα νησιά που κατακλύζονται από κόσμο.
Σε αρχικό στάδιο, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μία διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια καθώς θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις βεβαιώσεις νόσησης και τα αρνητικά τεστ κοροναϊού.
Στη συνέχεια θα υπάρχουν:
- εποπτείες σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά
- επαναλαμβανόμενες περιπολίες σε σοκάκια για την αποτροπή ορθίων έξω από μπαρ και συνωστισμό
- επιτήρηση σε εκκλησίες και μοναστήρια
- κάμερες και drones για κορονοπάρτι
- επιτήρηση τήρησης για λιτανείες και εμποροπανήγυρεις
- μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ
- «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι
Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20 – 30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων.


Latest News

Τραμπ για πρόταση Μητσοτάκη: Συμφωνώ με την πρόταση για εξεύρεση «win-win» λύσης
Μπορεί να γίνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, όταν ενημερώθηκε για σχετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Μιχάλης Κατρίνης: Πολλές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός ρευστότητας
«Στην πραγματική οικονομία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν εκτός ρευστότητας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στον ΟΤ, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γιώργος Γεραπετρίτης: Προχωράμε με τις εργασίες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
«Έχουμε στρατηγικές σχέσεις με τους μεγάλους παίκτες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Ινώ Αφεντούλη (ΙΔΙΣ): Πολυεθνική λύση για την Αν. Μεσόγειο
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΔΙΣ υποστήριξε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ότι είναι η στιγμή η ελληνική διπλωματία να αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο

Σκάνδαλο Folli Follie: Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Το αίτημα που αφορά στην υπόθεση της Folli Follie έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο – Τι είπε η δικηγόρος του για την αθωωτική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας

Διεκόπη για τις 8 Μαΐου 2025 η δίκη για την υπόθεση της Folli - Follie
Κανείς εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Folli Follie δεν κάθισε στο εδώλιο καθώς, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου, εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους

Μητσοτάκης: Μπαίνει τάξη στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων
«Όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν έκπτωση 4%» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό - Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του ζητήθηκε η παραίτηση αλλά ήταν οικειοθελής

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο»
Με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Πώς η Ευρώπη ελπίζει να εξοπλίσει την Ουκρανία σαν «αστακό»
Η υπόθεση της επένδυσης στην εγχώρια βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας είναι επιτακτική. Η Ουκρανία ήταν μεγάλος κατασκευαστής όπλων κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά η βιομηχανία εξαφανίστηκε το 1991