
Δύο χρόνια σε αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα διαμορφώσει νέο τοπίο στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα – όσον αφορά τις τριετίες των εργαζομένων – βρίσκονται συνδικάτα και εργοδοτικοί φορείς.
Η απόφαση του ΣτΕ – που εκκρεμεί – συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού για όσους είχαν θεμελιωμένη τριετή – τουλάχιστον – προϋπηρεσία το 2012. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα κρίνει αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν μισθό για όλους χωρίς τριετίες και παγωμένες από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.
Διπλή απώλεια
Επισημαίνεται ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα διαμορφώσει μια εντελώς νέα εικόνα για τους μισθούς. Η απώλεια θα είναι διπλή εφόσον το ΣτΕ δεχτεί την προσφυγή των εργοδοτών. Κι αυτό γιατί:
- Οι παλαιοί μισθωτοί που εισπράττουν σήμερα προσαυξήσεις προϋπηρεσίας έως και 195 ευρώ τον μήνα θα τις χάσουν.
- Οι νέοι μισθωτοί δεν θα μπορούν να ελπίζουν πλέον σε προσαυξήσεις προϋπηρεσίας όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Επισημαίνεται ότι τα επιδόματα προϋπηρεσίας κρίνονται από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχάνων της Ελλάδας κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, με την οποία δίνονταν οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί.
Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκονται τα επιδόματα που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζομένους. Μέσω των επιδομάτων των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 κερδίζουν με τη νέα αύξηση έως και 236 ευρώ επιπλέον τον μήνα, κατοχυρώνοντας έτσι μισθό έως 861,90 ευρώ τον μήνα.
Ολα τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στο ΣτΕ που πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη εγκύκλιος είναι σύννομη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητεί ο ΣΕΒ.
Οι νέοι μισθοί
Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζομένους τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί από 1/1/2022 θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας.
Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζομένους – γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ τον μήνα. Κομβικός προβληματισμός σε αυτή την περίπτωση – τον οποίο επισημαίνουν νομικοί κύκλοι – είναι αν το δικαστήριο θα επιτρέψει αναδρομικότητα σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφασή του. Αναλυτικά:
- Αν η ισχύς μιας ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης μπορεί να ανατρέξει στην ημερομηνία δημοσίευσής της, τότε οι μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας από την απόφαση και μετά χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.
- Αν το ΣτΕ δεν τραβήξει «κόκκινη γραμμή» στην αναδρομικότητα τότε χιλιάδες μισθωτοί θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με πιθανές απαιτήσεις αναδρομικής επιστροφής των επιδομάτων που έχουν ήδη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν μάλιστα πως καθώς η υπόθεση δεν ενέχει την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται έδαφος για «φραγμό» αναδρομικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Latest News

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Το app για να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα - Τι αλλάζει από φέτος
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους