Η υγεία τρέχει προς την ψηφιακή εποχή. Αν και χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να περάσει η χώρα μας από την ηλεκτρονική στην άυλη συνταγογράφηση, τον τελευταίο έναν χρόνο, με την πανδημία να έχει ανεβάσει αναγκαστικά τους ρυθμούς, έχουν γίνει άλματα.

Επόμενοι κρίκοι στην «ψηφιακή» αλυσίδα της υγείας ήταν η απόλυτα ψηφιακή διαδικασία του εμβολιασμού, η βεβαίωση εμβολιασμού και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID – η ελληνική πρόταση που υιοθετήθηκε από όλη την Ευρώπη – και μέσα στην εβδομάδα το MyHealthapp, που ανοίγει τον δρόμο για τον ψηφιακό φάκελο υγείας ο οποίος αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το δένδρο Υγείας στο… κινητό

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές έχουν αλλάξει άρδην τη σχέση του πολίτη με το σύστημα Υγείας. Ηδη, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχουν φτάσει τους 2.381.350, με αποτέλεσμα όχι μόνο να λαμβάνουν στο κινητό ή το email τους τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά, αλλά να γλιτώνουν και τις περιττές επισκέψεις σε γιατρούς μες στην πανδημία.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 22.221.246 άυλες ιατρικές συνταγές και 8.051.036 άυλα παραπεμπτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ημερήσια βάση πλέον άνω του 33% των συνταγών είναι άυλες. Πάνω στην επιτυχία της άυλης συνταγογράφησης χτίστηκε από την κυβέρνηση και η λεγόμενη Επιχείρηση Ελευθερία.

Εδώ και λίγες ημέρες, μέσω του MyHealthapp, οι πολίτες κρατούν πλέον στα χέρια τους το ψηφιακό τους βιβλιάριο υγείας. Πρόκειται για ένα «πρόπλασμα» του ηλεκτρονικού φάκελου υγείας, που ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του κινητού τους, να δουν και να διαχειριστούν τις συνταγές και τα παραπεμπτικά τους.

Οπως είχε πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προαναγγέλλοντας το MyHealthapp, «για εμάς, είναι κεφαλαιώδους σημασίας αυτή η δράση, καθώς ο πολίτης θα αποκτήσει για πρώτη φορά «ιδιοκτησία» και πρόσβαση στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Συνταγές και παραπεμπτικά

Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής που είναι διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Οι διαθέσιμες πληροφορίες περιλαμβάνουν εκτός από τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης, τον γιατρό που συνέταξε το έγγραφο, με πιθανές ενδεικτικές σημειώσεις του, το σκεύασμα, τη δραστική ουσία, τη συχνότητα δόσεων, εάν είναι επαναλαμβανόμενη συνταγή, το ICD-10 και τις σχετικές διαγνώσεις, το φαρμακείο όπου εκτελέστηκε η συνταγή, το barcode για την εκτέλεση της πράξης, τις ημερομηνίες διαθεσιμότητας, έκδοσης και λήξης του εγγράφου.

Η πρόσβαση στο ιστορικό ισχύει και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Η εφαρμογή δίνει πρόσβαση στα προσωπικά και οικογενειακά ιατρικά και υγειονομικά δεδομένα των πολιτών, όπως οι εκτελεσμένες και οι ενεργές συνταγές. Επί του παρόντος, περιλαμβάνονται συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012.

Ειδοποιήσεις στο κινητό

Επίσης, οι πολίτες θα λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις, τύπου push notifications, για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Δεδομένου ότι έως τώρα η ενημέρωση του πολίτη γινόταν με SMS ή/και email, η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, ενώ η ενημέρωση θα γίνεται με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αξιοπιστία. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση του application είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Τα επόμενα βήματα και οι νέες εφαρμογές

Στα επόμενα άμεσα βήματα περιλαμβάνονται οι ιατρικές ψηφιακές βεβαιώσεις, οι οποίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όσο και μέσω της εφαρμογής, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την απλοποίηση διαδικασιών, όπως η εγγραφή σε χώρους άθλησης και συλλόγους.

Ενώ θα ακολουθήσουν λειτουργίες, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη, που επίσης θα «φορτώνονται» στην εφαρμογή. Ετσι, σταδιακά θα συντίθεται το παζλ του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ο οποίος και θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα υγείας του πολίτη από κάθε δυνατή πηγή.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει βάλει στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του πολίτη θα δίνει συνοπτικά το ιστορικό υγείας του, περιλαμβάνοντας έγγραφα όπως εξιτήρια νοσοκομείων, αποτελέσματα εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και αναλυτικά δεδομένα περιστατικών υγείας (έγγραφα, πορίσματα, ιατρικές εικόνες).

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έχει συμπεριληφθεί μάλιστα και στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας, στο οποίο κατευθύνονται πόροι ύψους 278 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει ακόμα τη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με έμφαση στην ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη διαχείριση του καρκίνου και την ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής.

Σύντομα επίσης οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ προβλέπεται οι πολίτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.

Επίσης, από την ψυχική υγεία και τις δερματολογικές παθήσεις, θα ξεκινήσει η επέκταση της παροχής εξ αποστάσεων συμβουλών από γιατρούς. Η τηλεσυμβουλευτική είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus