Η καλοκαιρινή ραστώνη αναμφισβήτητα θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street, τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός πως η ερχόμενη εβδομάδα δεν είναι τόσο φτωχή σε εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο γεγονός του Αυγούστου, αν όχι ολόκληρου του καλοκαιριού, είναι το επικείμενο οικονομικό συμπόσιο της Fed, στις 26 και 28 Αυγούστου, στο θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ.

Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν μεικτή εικόνα την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να συγκεντρώνουν όλα τα φώτα «πιάνοντας» νέα υψηλά ρεκόρ, αλλά τον Nasdaq να δυσκολεύεται να ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο.

Αντιστοίχως, στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε έως το 1,36% την Πέμπτη πριν υποχωρήσει σημαντικά έως το 1,29%, την Παρασκευή, μετά τη δυσάρεστη έκπληξη που επεφύλασσε στην αγορά ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του από το 2011.

Τα πρακτικά της Fed

Καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη της αγοράς μέσα στην εβδομάδα θα είναι αναμφισβήτητα η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αν και το τι συζητήθηκε μπορεί να φαντάζει παρωχημένο, δεδομένου πως έκτοτε είχαμε την ανακοίνωση σειράς μακροοικονομικών στοιχείων, όμως μπορεί να περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία που έχει πέσει στο τραπέζι αναφορικά με το περίφημο tapering.

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές έχουν κατακλυστεί από δηλώσεις αξιωματούχων της Τράπεζας και των περιφερειακών Fed που παραπέμπουν σε έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το φθινόπωρο, ίσως ήδη από το Σεπτέμβριο. Οι απόψεις των μελών του συμβουλίου για το θέμα, όπως καταγράφηκαν από τα επίσημα πρακτικά, προφανώς έχουν σημασία.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί στο Τζάκσον Χολ, όπου είναι κοινό μυστικό πως οι τραπεζίτες θα συζητήσουν για όλα τα καυτά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν, προφανώς και για το tapering.

Το λιανεμπόριο

Στο προσκήνιο της εβδομάδας θα βρεθεί το λιανεμπόριο και η εικόνα του κλάδου, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Όχι μόνο μέσα από την ανακοίνωση του δείκτη για τις πωλήσεις λιανικής τον Ιούλιο (την Τρίτη), αλλά και μέσα από τον καταιγισμό ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου κορυφαίων εταιρειών του λιανεμπορίου.

Η κορυφαία αλυσίδα της χώρας, η Walmart, όπως επίσης η Target, η Home Depot, η Lowe’s, η TJX και η Macy’s θα δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τους επενδυτές να περιμένουν με ενδιαφέρον όχι μόνο τα νούμερα του τριμήνου, αλλά κυρίως το τι θα δηλώσουν οι διοικήσεις τους για τις θέσεις εργασίας και τον τρόπο που θα χειριστούν τα προβλήματα εφοδιασμού και την κάθετη αύξηση του μεταφορικού κόστους που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για τους εμπόρους. Και μάλιστα ένα παγκόσμιο πρόβλημα που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια και βάθος…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street