Στις 14 Αυγούστου, σεισμός 7,2 Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή, αφήνοντας πάνω από 300 νεκρούς σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες. Αϊτινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την καταστροφή, μερικοί από τους οποίους νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στις τρεις πιο πληγείσες κοινότητες.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το επίκεντρο ήταν πέντε μίλια από την πόλη Petit Trou de Nippes στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η πόλη βρίσκεται περίπου 80 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Port-au-Prince. Ο σεισμός έγινε αισθητός 200 μίλια μακριά.

«Έχουμε καταγράψει 304 νεκρούς μέχρι τώρα, οι 160 είναι στην νότια επαρχία, οι 42 στο διαμέρισμα του Νίπ, 100 στο διαμέρισμα Γκραντ Ανς και δύο στο διαμέρισμα Νορντ-Εστ» δήλωσε ο Ανρί Σαντλέ, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Δυστυχώς, καταγράψαμε 1800 τραυματίες. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε νοσοκομεία και άλλοι σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα». Αλλά τα λίγα νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, διότι λόγω της πανδημίας και της φτώχειας το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει.

«Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρία διαμερίσματα της χερσονήσου στα νοτιοδυτικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί. «Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε να μοιράζει φάρμακα στα νοσοκομεία». Ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα, περνά μέσα από φτωχοσυνοικίες, όπου τον έλεγχο έχουν ένοπλες συμμορίες. Από τον περασμένο Ιούνιο δυσκολεύουν την ελεύθερη διακίνηση προς το νότο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, έχουν κινητοποιηθεί αστυνομία και άλλες δυνάμεις της χώρας για να προστατεύσουν τη μεταφορά βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

Η Αϊτή συχνά πλήττεται από μεγάλους σεισμούς και άλλες καταστροφές.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τον προηγούμενο σεισμό στις 12 Ιανουαρίου του 2010, με πάνω από 200.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες. Πάνω από μισό εκατομμύριο Αϊτινοί βρέθηκαν χωρίς στέγη, με τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίζει την κολοσσιαία πρόκληση, να χτίζει σπίτια σε μια χώρα χωρίς οικοδομικούς κανόνες και κτηματολόγιο. ‘

Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μουάζ η Αϊτή μετρά και πάλι τις πληγές της.

Η Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας στην Καραϊβική. Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνει και τα μικρότερα νησιά Γκονάβ, Τορτούγα, Λε Καγιεμίτ, και Ιλ α Βας, ενώ το ακατοίκητο νησί Ναβάσα διεκδικείται τόσο από τη χώρα αυτή όσο και από τις ΗΠΑ.

Η Αϊτή μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία. Το χερσαίο τμήμα της Αϊτής καταλαμβάνει 27.750 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός της είναι 11.542.000 κάτοικοι, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021.

Η πρωτεύουσα της Αϊτής είναι το Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), που βρίσκεται στο κύριο νησί, την Ισπανιόλα. Πρώην γαλλική κτήση, η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έγινε την 1η Ιανουαρίου 1804.

Παρά τη σχετική μακροζωία της, είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Το όνομα της χώρας σημαίνει «υψηλή γη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Ρίχνοντας κηροζίνη στη «φωτιά» της Μέση Ανατολής
Επικαιρότητα |

Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Ρίχνοντας κηροζίνη στη «φωτιά» της Μέση Ανατολής

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και δη εντός του εδάφους του Ιράν, ως νέος «κρίκος» στην αλυσιδωτή, άγνωστης έκβασης κλιμάκωση και αναδιάταξη στη Μέση Ανατολή