Πολλές εταιρείες επικαλούνται την έλλειψη χρηματοδότησης, λέγοντας ότι τις εμποδίζει από την ικανότητα ποσοτικοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα. Αλλά και το χρήμα να υπήρχε οι περισσότεροι δεν κατανοούν τι πρέπει να κάνουν και πως μπορεί αυτό να γίνει.

Τον Μάιο, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τις μικρές επιχειρήσεις να ηγηθούν της προσπάθειας και να δεσμευτούν να φτάσουν σε καθαρό μηδενικό αποτύπωμα έως το 2050 ή νωρίτερα. Αλλά όπως και άλλες κυβερνήσεις που εξαγγέλλουν παρόμοιες φιλοδοξίες δεν ξεκαθαρίζει στους πολίτες πώς θα γίνει αυτό.

Μέτρα όπως η μείωση του κόστους μεταφοράς και θέρμανσης ή η χρήση λιγότερων συσκευασιών μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μιας εταιρείας και να την βοηθήσουν να φτάσει στο «καθαρό μηδέν» – την ισορροπία μεταξύ της ποσότητας αερίου θερμοκηπίου που παράγεται και της ποσότητας που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα.

Αλλά για τους περισσότερους μικρούς επιχειρηματίες αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά. Μόνο μία στις 10 από περισσότερες από χίλιες εταιρείες που ερευνήθηκαν από τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC) μετρούν το αποτύπωμα άνθρακα και σήμερα μόνο το 26% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων με περισσότερους από 50 υπαλλήλους μετρούν το δικό τους αποτύπωμα.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν καταλαβαίνει πλήρως τον όρο “καθαρό μηδέν” και σχεδόν το ένα τρίτο δεν έχει ακόμη αναζητήσει συμβουλές ή πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν ή να βελτιώσουν τη βιωσιμότητά τους.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν βλέπουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους ως υψηλή προτεραιότητα μετά την πανδημία, αν και σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι οι πελάτες τους ανησυχούν για το περιβάλλον.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση δημοσιεύει παράγοντες εκπομπών που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επεξεργάζονται το αποτύπωμα άνθρακα με βάση τις δραστηριότητές τους, οι μικροί επιχειρηματίες βρίσκονται απέναντι σε ένα βουνό αποφάσεων για το πώς να κάνουν τις επιχειρήσεις τους φιλικότερες προς το περιβάλλον, επειδή οι κυβερνητικές νουθεσίες δεν είναι σαφείς.

Το να συμβουλευτούν ειδικούς αποτελεί μια πολύ δαπανηρή λύση. Η βρετανική κυβέρνηση είχε ένα σχέδιο μέσω του Carbon Trust, το οποίο σήμαινε ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούσαν να έχουν δωρεάν συμβουλές, αλλά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήθηκε αργότερα.

Προς το παρόν η έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά και κατευθυντήριων οδηγιών θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τους μικρούς Βρετανούς επιχειρηματίες από το να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες οι οποίες πραγματικά θα μείωναν το αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα.

Ταυτόχρονα το κόστος της μετάβασης από μόνο του τρομάζει αυτούς τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούν από μόνοι τους να υπολογίσουν αν και πότε θε μπορούν να αποσβέσουν τις όποιες δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο