Ο νόμος Open App Markets εισήχθη την Τετάρτη για συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία από μία ομάδα γερουσιαστών προερχόμενων και από τα δύο κόμματα, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Η απάντηση των Apple και Google ήρθε σχεδόν άμεσα: σχημάτισαν ομάδα άσκησης πίεσης και προέβησαν σε σχετική, αιχμηρή ανακοίνωση.
Στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται ότι ο προτεινόμενος νόμος «είναι δάκτυλο στο μάτι όλων αυτών που αγόρασαν μία iPhone ή Android συσκευή επειδή ακριβώς τα τηλέφωνα και τα app stores είναι ασφαλή, αξιόπιστα και εύκολα στη χρήση». Η δήλωση ήρθε από την ομάδα «Chamber of Progress» που αυτοπροσδιορίζεται ως μία «νέα κέντρο-αριστερή συμμαχία της τεχνολογικής βιομηχανίας που προωθεί το προοδευτικό μέλλον της τεχνολογίας», σύμφωνα με το Wired.
Πέρα από τις Google και Apple στους συνιδρυτές της κίνησης υπάρχουν άλλοι 20 «εταιρικοί συνεργάτες». Σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες κολοσσοί όπως οι Amazon, Facebook και Twitter.
Μπορεί η συγκεκριμένη ομάδα να υποστηρίζει ότι δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των συμμετεχόντων εταιρειών ωστόσο είναι αλήθεια ότι η Apple εξέδωσε μια ανάλογη ανακοίνωση που ουσιαστικά μεταφέρει το ίδιο μήνυμα.
«Στην Apple, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διατήρηση ενός App Store στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τη σιγουριά ότι κάθε εφαρμογή που υπάρχει εκεί πληροί αυστηρές προδιαγραφές, ενώ η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι εγγυημένες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Η Google από την πλευρά της δεν προέβη σε άμεση ανακοίνωση, αλλά κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι το Android είναι περισσότερο ανοικτό σε άλλα app stores (καταστήματα εφαρμογών) και sideloaded apps (δηλαδή εφαρμογές που μπορούν εγκατασταθούν ανεξάρτητα) σε σχέση με το iOS.
Τι προβλέπει ο νόμος Open App Markets
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες, «οι Apple και Google έχουν τον πλήρη έλεγχο τόσο των κυρίαρχων λειτουργικών συστημάτων όσο και των app stores γεγονός που τους επιτρέπει να ορίζουν αποκλειστικά τους όρους της αγοράς εφαρμογών, να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και να ελέγχουν τις επιλογές των καταναλωτών».
Κάπου εδώ έρχεται ο νόμος Open App Markets, μέσω του οποίου επιχειρείται να προστατευθούν τα δικαιώματα των δημιουργών μίας εφαρμογής, να μπορούν να ενημερώνουν τους καταναλωτές για χαμηλότερες τιμές αλλά και να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.
Μία άλλη παράμετρος τους νόμου είναι η προστασία του sideloading των εφαρμογών σε συνδυασμό με την ώθηση εφαρμογών που προέρχονται από νεοφυείς επιχειρήσεις και ανεξάρτητα app stores. Το sideloading είναι η δυνατότητα των χρηστών να μπορούν να κατεβάσουν μία εφαρμογή από οπουδήποτε και στη συνέχεια να μπορούν να την εγκαταστήσουν στην φορητή τους συσκευή.
Απώτερος στόχος είναι να μπορούν οι developers να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους χρήστες και να μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των συσκευών. Επίσης, να δοθεί στους ίδιους τους καταναλωτές περισσότερος έλεγχος επί των συσκευών τους, να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση των developers από τους όρους χρήσης των app stores αλλά και να τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των καταναλωτών.
Ο νόμος, που ξεκάθαρα στοχεύει τις Apple και Google, προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες θα πρέπει να «επιτρέψουν και να παρέχουν πλήρη πρόσβαση» στους χρήστες, ώστε να μπορούν να «επιλέξουν ανάμεσα στα επίσημα App Stores ή αντίστοιχα τρίτων μερών, τα οποία θα είναι στις default επιλογές». Επιπλέον, Apple και Google θα πρέπει να επιτρέψουν στους χρήστες να μπορούν να «κρύψουν ή να διαγράψουν εφαρμογές και App Stores που παρέχονται ή είναι προ-εγκατεστημένες από τον δημιουργό του λειτουργικού συστήματος ή κάποιον επιχειρηματικό συνεργάτη».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Android επιτρέπει το sideloading και τα app stores τρίτων μερών, ενώ η Apple διατηρεί πολύ πιο αυστηρό έλεγχο στο δικό της iOS. Σε κάθε περίπτωση οι δύο εταιρείες θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να συμμορφωθούν και να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, εάν ο νόμος προχωρήσει και εφαρμοστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το Android είναι πιο «ανοικτό» σε σχέση με το iOS, μόλις τον περασμένο μήνα 36 Πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν την Google τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι ασκεί «προληπτική καταστολή» ανταγωνιστικών app stores.
Latest News
Κενά στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα κυβερνοασφάλειας
Τι έδειξε έρευνα των Kyndryl και AWS σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων στην κυβερνοασφάλεια
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Όπισθεν Μασκ για το Tesla 25.000 δολ. - «Άσκοπο» εφόσον δεν είναι αυτόνομης οδήγησης
Ο Μασκ φαίνεται να έχει παραδεχτεί ότι η Tesla εγκατέλειψε τα σχέδιά της για ένα αυτοκίνητο 25.000 δολαρίων που θα οδηγείται από ανθρώπους
«Τσουχτερό» πρόστιμο από τη Ν. Κορέα στη Meta για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Η μητρική εταιρεία του Faceboon, Meta Platforms, απέσπασε παράνομα πληροφορίες από περίπου 980.000 Νοτιοκορεάτες χρήστες του Facebook
Τα παραπλανητικά «τιτιβίσματα» του Μασκ - Το Χ στο επίκεντρο της παραπληροφόρησης
Οι ψευδείς ή παραπλανητικοί ισχυρισμοί του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια προβολές
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου