![Apple και Google έτοιμες για νέα δικαστική διαμάχη… με αντίπαλο τη Γερουσία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/FBspeed-kills-on-mobile.jpg)
Ο νόμος Open App Markets εισήχθη την Τετάρτη για συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία από μία ομάδα γερουσιαστών προερχόμενων και από τα δύο κόμματα, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Η απάντηση των Apple και Google ήρθε σχεδόν άμεσα: σχημάτισαν ομάδα άσκησης πίεσης και προέβησαν σε σχετική, αιχμηρή ανακοίνωση.
Στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται ότι ο προτεινόμενος νόμος «είναι δάκτυλο στο μάτι όλων αυτών που αγόρασαν μία iPhone ή Android συσκευή επειδή ακριβώς τα τηλέφωνα και τα app stores είναι ασφαλή, αξιόπιστα και εύκολα στη χρήση». Η δήλωση ήρθε από την ομάδα «Chamber of Progress» που αυτοπροσδιορίζεται ως μία «νέα κέντρο-αριστερή συμμαχία της τεχνολογικής βιομηχανίας που προωθεί το προοδευτικό μέλλον της τεχνολογίας», σύμφωνα με το Wired.
Πέρα από τις Google και Apple στους συνιδρυτές της κίνησης υπάρχουν άλλοι 20 «εταιρικοί συνεργάτες». Σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες κολοσσοί όπως οι Amazon, Facebook και Twitter.
Μπορεί η συγκεκριμένη ομάδα να υποστηρίζει ότι δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των συμμετεχόντων εταιρειών ωστόσο είναι αλήθεια ότι η Apple εξέδωσε μια ανάλογη ανακοίνωση που ουσιαστικά μεταφέρει το ίδιο μήνυμα.
«Στην Apple, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διατήρηση ενός App Store στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τη σιγουριά ότι κάθε εφαρμογή που υπάρχει εκεί πληροί αυστηρές προδιαγραφές, ενώ η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι εγγυημένες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Η Google από την πλευρά της δεν προέβη σε άμεση ανακοίνωση, αλλά κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι το Android είναι περισσότερο ανοικτό σε άλλα app stores (καταστήματα εφαρμογών) και sideloaded apps (δηλαδή εφαρμογές που μπορούν εγκατασταθούν ανεξάρτητα) σε σχέση με το iOS.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/Google-Play-Store-600x400.jpg)
Τι προβλέπει ο νόμος Open App Markets
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες, «οι Apple και Google έχουν τον πλήρη έλεγχο τόσο των κυρίαρχων λειτουργικών συστημάτων όσο και των app stores γεγονός που τους επιτρέπει να ορίζουν αποκλειστικά τους όρους της αγοράς εφαρμογών, να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και να ελέγχουν τις επιλογές των καταναλωτών».
Κάπου εδώ έρχεται ο νόμος Open App Markets, μέσω του οποίου επιχειρείται να προστατευθούν τα δικαιώματα των δημιουργών μίας εφαρμογής, να μπορούν να ενημερώνουν τους καταναλωτές για χαμηλότερες τιμές αλλά και να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.
Μία άλλη παράμετρος τους νόμου είναι η προστασία του sideloading των εφαρμογών σε συνδυασμό με την ώθηση εφαρμογών που προέρχονται από νεοφυείς επιχειρήσεις και ανεξάρτητα app stores. Το sideloading είναι η δυνατότητα των χρηστών να μπορούν να κατεβάσουν μία εφαρμογή από οπουδήποτε και στη συνέχεια να μπορούν να την εγκαταστήσουν στην φορητή τους συσκευή.
Απώτερος στόχος είναι να μπορούν οι developers να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους χρήστες και να μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των συσκευών. Επίσης, να δοθεί στους ίδιους τους καταναλωτές περισσότερος έλεγχος επί των συσκευών τους, να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση των developers από τους όρους χρήσης των app stores αλλά και να τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των καταναλωτών.
Ο νόμος, που ξεκάθαρα στοχεύει τις Apple και Google, προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες θα πρέπει να «επιτρέψουν και να παρέχουν πλήρη πρόσβαση» στους χρήστες, ώστε να μπορούν να «επιλέξουν ανάμεσα στα επίσημα App Stores ή αντίστοιχα τρίτων μερών, τα οποία θα είναι στις default επιλογές». Επιπλέον, Apple και Google θα πρέπει να επιτρέψουν στους χρήστες να μπορούν να «κρύψουν ή να διαγράψουν εφαρμογές και App Stores που παρέχονται ή είναι προ-εγκατεστημένες από τον δημιουργό του λειτουργικού συστήματος ή κάποιον επιχειρηματικό συνεργάτη».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Android επιτρέπει το sideloading και τα app stores τρίτων μερών, ενώ η Apple διατηρεί πολύ πιο αυστηρό έλεγχο στο δικό της iOS. Σε κάθε περίπτωση οι δύο εταιρείες θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να συμμορφωθούν και να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, εάν ο νόμος προχωρήσει και εφαρμοστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το Android είναι πιο «ανοικτό» σε σχέση με το iOS, μόλις τον περασμένο μήνα 36 Πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν την Google τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι ασκεί «προληπτική καταστολή» ανταγωνιστικών app stores.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.