Την εβδομάδα έως την 8η Αυγούστου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μείωση καθώς έφτασε στις 104,6 μονάδες από τις 105,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν η κινητικότητα και πολύ μικρή βελτίωση η ζήτηση / κατανάλωση.

Σημαντική ήταν η μείωση στο υποδείκτη της αγοράς εργασίας, ενώ σταθερότητα παρουσίασαν ο χρηματοοικονομικός κλάδος, η υγεία και η παραγωγή βιομηχανία.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), ο δείκτης μειώθηκε περεταίρω την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου, καθώς ο έφτασε στις 85 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 85,5 μονάδες. Η πτώση προήλθε από μείωση στο χρηματοοικονομικό κλάδο, στην αγορά εργασίας και στην υγεία. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος και η αγορά εργασίας παραμένουν σε ανθεκτικό επίπεδο, κοντά σε επίπεδα πριν από την πανδημία.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η υγεία φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρωζώνη φαίνεται να έχουν μειωθεί και η σχετικά υψηλή κάλυψη εμβολίων περιορίζει τον αντίκτυπο των νέων λοιμώξεων στη νοσηλεία και τους θανάτους.

Παρόλο που η ανάκαμψη μπορεί να έχει χάσει τη δυναμική της κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι υποδείκτες της κατανάλωσης όσο και κινητικότητας αυξήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές παραμένουν ενεργοί ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου οι επαφές των μελών της κοινωνίας είναι στενές.

Πανδημία και Οικονομία

Φαίνεται ότι μια διαρκής ανάκαμψη μπορεί να βασιστεί μόνο σε στερεά θεμέλια υγείας, τα οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σημαντική απειλή από την παραλλαγή Δέλτα. Επιπλέον, αυτή η επιβράδυνση της ανάκαμψης δείχνει ότι η λήψη του τελικού βήματος για την επίτευξη των επιπέδων δραστηριότητας πριν την κρίση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά εάν παραμείνουν ορισμένοι περιορισμοί στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Ενδεχομένως, η αβεβαιότητα που συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να δείχνει τις συνέπειές της.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024 

Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Grant Thornton: Μαζι με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας

Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης