-« Μήπως τα όσα συμβαίνουν φέτος είναι μόνο η αρχή γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια;»
-Δεν ξέρω, εύχομαι να μην συμβεί…
Η συζήτηση με τη Σμαράγδα Σκούλου από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
-«Για το 2021, με τα έως τώρα στοιχεία, έχουμε αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά 160%», μου λέει.
Ένα «ιδιαίτερο» καλοκαίρι…
Όπως μου εξηγεί, και στον υπόλοιπο κόσμο, το φετινό καλοκαίρι, είναι ένα «ιδιαίτερο» καλοκαίρι για πολλά μέρη του πλανήτη.
-Δηλαδή;
-«Το τελευταίο δίμηνο, στη Μόσχα η θερμοκρασία έφτασε τους 35 βαθμούς Κελσίου (!), πράγμα πρωτάκουστο. Στο Λίτον του Καναδά, μια σχετικά ψυχρή περιοχή είχαμε παρατεταμένο ακραίο κύμα καύσωνα με 49,5 βαθμούς Κελσίου. Προκλήθηκε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών με συνέπεια μια από αυτές να κάνει στάχτη το ίδιο το χωριό Λίτον…Στη Γερμανία και το Βέλγιο οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολύ μεγάλες πλημμύρες όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι (στη Γερμανία) και 27 (στο Βέλγιο)».
-«Έχει και συνέχεια», μου επισημαίνει η Σμαράγδα Σκούλου.
-Δηλαδή;
-« Στις ΗΠΑ καταστροφικές πυρκαγιές χτύπησαν πολλές πολιτείες της χώρας, ιδίως στα δυτικά τροφοδοτούμενες και από την έντονη ξηρασία διαρκείας. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά τις φονικές πλημμύρες, τις χειρότερες εδώ και 60 χρόνια. Στην Ινδία σχεδόν 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ισχυρότατων μουσώνων και των κατολισθήσεων που ακολούθησαν. Φωτιές και στη γειτονική Τουρκία…»
«Χάσαμε» από την Ιταλία…
Τη σκυτάλη παίρνω εγώ: «και πριν από μερικές μέρες στη Σικελία σημειώθηκε (ίσως) η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη καθώς ο υδράργυρος ….απογειώθηκε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου (!), σπάζοντας το ρεκόρ της Αθήνας που κρατούσε από το 1977 όπου ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 48 βαθμούς…».
Η λίστα δεν έχει …τελειωμό.
Συμπέρασμα: η κλιματική αλλαγή ήρθε, δεν θα έρθει. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές, και πλέον κάθε φορά που το λέμε είναι σαν να παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες. Δεν πειράζει: θα το λέμε μέχρι να το καταλάβουν όλοι. Και όχι μόνο να το καταλάβουν αλλά να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα οι αρμόδιοι…
Η κρίση που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και οι κλιματικοί μετανάστες…
Γιατί; Επειδή, όπως αναφέρει η Σμαράγδα Σκούλου ,η κλιματική κρίση μαζί με την κατάρρευση της βιοποικιλότητας είναι οι δυο μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας.
« Είναι κάτι πολύ άμεσο και αληθινό που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι αυτό που λέμε κλιματικοί μετανάστες: εκτοπίστηκαν δηλαδή από τον τόπο τους εξαιτίας των περιβαλλοντικών καταστροφών», συμπληρώνει.
Σας λέει κάτι αυτό, με όλη την καταστροφή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζούσαν από τα δάση. Πώς θα ζήσουν; Θα γίνουν κλιματικοί μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα ; Σκεφτείτε το λιγάκι μετά μπείτε για μια στιγμή στα …παπούτσια τους.
Σταματήστε για λίγο να βλέπετε το δένδρο, και δείτε (φανταστείτε έστω) τη συνολικότερη εικόνα: με τόσο έντονα και συχνά καιρικά φαινόμενα, απειλείται η πρόσβαση σε τροφή, καθαρό νερό, σε στέγη, απειλείται η υγεία μας και των παιδιών μας. Ακόμη και η ίδια μας η ζωή…
«Δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο». Μεγάλη κουβέντα…
Επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα: τελικά ποιος τρελαίνει ποιόν; Προσωπικά πιστεύω πως βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας… Και ο νοών νοείτω…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς