Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα γερμανικά κόμματα δηλώνουν συγκλονισμένα. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς το ποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και αν υπήρχαν δικές μας πληροφορίες ή βασιζόμασταν σε πληροφορίες άλλων μυστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι το απόλυτο φιάσκο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νότς, στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποκάλεσε την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων «ιστορικό φιάσκο» και ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ευθύνες. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη αποτυχία έπειτα από 20 χρόνια ένοπλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Δύση και τον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr)», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, εκφράστηκε επικριτικά για την κατάσταση: «Αυτό που βιώνουμε εκεί είναι σαφώς μια καταστροφή. Το ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων, το πώς οργανώθηκε και σε ποια στιγμή, δείχνει ότι πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, ιδίως η επιχείρηση διάσωσης, η οποία προφανώς ξεκίνησε πολύ αργά, και η εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι Ταλιμπάν», δήλωσε στα δίκτυα RTL και ntv.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από την εσφαλμένη εκτίμηση που προφανώς υπήρξε, όχι μόνο από το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης σαφές για εμάς ότι το προσφυγικό δράμα του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του Αφγανιστάν με την μετανάστευση στη Γερμανία», τόνισε ο Τσίμιακ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε επίσης συγκλονισμένη στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Σύμφωνα με συμμετέχοντες η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για έως και 10.000 πολίτες που η Γερμανία θέλει να φέρει πίσω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολυτεχνείο: Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή οι εκδηλώσεις μνήμης για την 51η επέτειο της εξέγερσης
Επικαιρότητα |

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Εδώ Πολυτεχνείο» – Το ιστορικό κτίριο στην Πατησίων ανοίγει τις πύλες του για τους πολίτες και τους φορείς που επιθυμούν να τιμήσουν όσους συμμετείχαν στην εξέγερση