
Ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία ξεκίνησε, με λιγότερο ή περισσότερο δυναμισμό. Κοινός παρανομαστής παραμένει ότι όποιος ή όποια αναλάβει την καγκελαρία, θα πρέπει να ανασκουμπωθεί. Γιατί τον/την περιμένει μια σειρά από άλυτα προβλήματα. Ευκαιρία να αναφερθούν ορισμένα εξ αυτών δεδομένου ότι από σήμερα, 16/08, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν την επιστολική τους ψήφο. Ποια λοιπόν είναι αυτά;
Κλίμα και χρέος
Το πιο ακανθώδες για την επόμενη κυβέρνηση είναι η προστασία από την κλιματική αλλαγή με τρεις βασικές παραμέτρους: Οριστική απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα και μετατόπιση του ενεργειακού μοντέλου στις ΑΠΕ, ομαλή μετάβαση έτσι ώστε το οικονομικό κόστος να μην οδηγήσει σε κοινωνική απόρριψη, και τέλος προσαρμογή του ενεργειακού μοντέλου στις ορατές πλέον επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτων, μέχρι το 2030 πρέπει να έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 1500 νέες ανεμογεννήτριες, ένας ηράκλειος άθλος λόγω της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας αδειοδότησης και ανεύρεσης κατάλληλων περιοχών. Συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς αυτό θα γίνει μέχρι το 2030 δεν έχει δώσει η νυν κυβέρνηση.
Για την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά στο κλίμα θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και στον τομέα των συγκοινωνιών. Περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, περισσότεροι σταθμοί φόρτισης. Στη ατζέντα προβλέπονται περισσότερα χρήματα τόσο για την ενίσχυση της μετακίνησης με δημόσια μέσα, όσο και τη νομική κατοχύρωση της διευκόλυνσης επέκτασης των ποδηλατοδρόμων. Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας.
Ως αποστολή μαμούθ για τη νέα κυβέρνηση είναι να επιλέξει τις πιο απαραίτητες επενδύσεις, ώστε η Γερμανία να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία.Το ποσοστό δανεισμού, σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στα Χριστιανικά κόμματα και το Σοσιαλδημοκρατικό, δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Η πανδημία όμως ανάγκασε την νυν κυβέρνηση συνασπισμού να σφάξει την ιερή αγελάδα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και με νέους δανεισμούς να δημιουργήσει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το 2021 θα φτάσει το 75% του ΑΕΠ.
Η έλλειψη εκσυγχρονισμού των υποδομών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα που θα επωμιστεί η νέα κυβέρνηση. Στο παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας: σήμα δεν υπάρχει παντού. Για να καλυφθούν τα κενά θα πρέπει να στηθούν περισσότερες κεραίες σε 5.000 σημεία σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών. Αλλά καθαρή λήψη θα πρέπει να διασφαλιστεί και κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι Γερμανοί Σιδηρόδρομοι εξήγγειλαν μάλιστα ότι θα εξασφαλίσουν δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Telekom σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο – μέχρι τέλος του 2026.
Η πρόκληση του προσφυγικού
Στο προσφυγικό η Γερμανία ανήκει ανάμεσα στις κύριες χώρες της Ευρώπης εισόδου παράτυπων μεταναστών. Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε στις Βρυξέλλες ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος έλεγχος να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στους 27, αλλά δεν το επέτυχε. Ναι μεν ο αριθμός όσων ζητούν προστασία στη Γερμανία συνεχώς μειώνεται από το 2017, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει τον φόβο ότι η τάση θα μπορούσε να αλλάξει. Τα κρούσματα ισλαμιστικών και ακροδεξιών επιθέσεων συγκλόνισαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
Το δυναμικό βίας αυξάνεται και από αριστερούς εξτρεμιστές. Με τη στήριξη επιστημόνων σύντομα θα προκύψει ανάλυση με εργαλεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου από πράξεις μεμονωμένων εξτρεμιστών. Νέος νόμος που έδινε στην ομοσπονδιακή αστυνομία περισσότερες αρμοδιότητες και καλύτερες υποδομές, δεν πέρασε από στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εδώ η νέα κυβέρνηση έχει πεδίο δόξας λαμπρό και θα πρέπει να επιμείνει, γιατί ο υπάρχων νόμος που διέπει την Ομοσπονδιακή Αστυνομία χρονολογείται ως επί το πλείστον από το 1994.
Και τέλος υπάρχει και η κοινωνική πολιτική που και αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όπως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και εξειδικευμένων στην φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Για 12.000 θέσεις έχουν δηλωθεί άνεργοι στα γραφεία ανεύρεσης εργασίας μόνο 3.400. Η νυν κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες για την αύξηση των αποδοχών, αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κάλυψη των κενών θέσεων.
Στο θέμα της φύλαξης και φροντίδας των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει στην εξασφάλιση νόμιμου δικαιώματος για τους γονείς, αλλά το πρότζεκτ βρίσκεται εγκλωβισμένο στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εάν δεν βρεθεί λύση, θα πεθάνει ή θα πρέπει να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.
Πηγή: DW


Latest News

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Γιατί η Southwest Airlines «στράβωσε» με την αντιστάθμιση κινδύνου στα καύσιμα
Η Southwest Airlines, μοναδική στον κλάδο των αερομεταφορών για τη συνεχιζόμενηδέσμευσή της στην αντιστάθμιση, λέει ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ δαπανηρό