Νέα γενιά αναδρομικών και αδικίες σε συνταξιούχους δημιούργησε ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020) αφού όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ κ.ά.) μετά τον Οκτώβριο του 2019 -και οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – δεν έχουν λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων (οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων έως 11,8% είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου).
Ετσι δημιουργείται το παράδοξο ότι ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση (με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019), η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων (μετά τον Οκτώβριο του 2019) να λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!
Επισημαίνεται ότι με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, συμμορφούμενος προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μείωναν υπέρμετρα τις συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.
Απουσία λογισμικού
Το όλο θέμα προκαλεί αντιδράσεις και φυσικά οφείλεται στην απουσία λογισμικού στον ΕΦΚΑ, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος παρότι το θέμα έχε τεθεί υπόψη της διοίκησης.
Ως γνωστόν, αυξήσεις και αναδρομικά έλαβαν (οι νέοι) ή θα λάβουν το φθινόπωρο (οι παλαιοί) όσοι συνταξιούχοι με 30 και άνω έτη σύνταξης είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 30/9/2019.
Στο μεταξύ, τρία πακέτα νέων αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχους σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων.
Ειδικότερα:
Παλαιοί συνταξιούχοι (νόμος Βρούτση): Σε τρία κύματα πληρωμών έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου – θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων κα αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.
Οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά. θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση μετά τον Οκτώβριο.
Οσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται.
Αντίθετα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τέλη Σεπτέμβριου του 2021, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).
Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς.
Για παράδειγμα, αν ένας παλαιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη επανυπολογιστεί με αύξηση 150 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ, γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά.
Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε δεν θα δει διαφορά στην τσέπη, γιατί η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση μειώνει την προσωπική διαφορά, δηλαδή από τα 80 ευρώ διαφοράς θα μείνουν μόνον τα 10 ευρώ.
Απόφαση ΣτΕ
Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Εισφορά αλληλεγγύης
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, άνοιξε τον δρόμο για νέα επιστροφή αναδρομικών.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία. Η ΕΑΣ που επιβάλλεται σε μεικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% έως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου και επιδικάστηκαν αναδρομικά διετίας για το 2017 και το 2018.
Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών που έπρεπε να πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από το Μάιο του 2019).
Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου.
Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.
Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023
Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου - Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ μέχρι το 2029
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029 προβλέπει αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος στο 96% και ΦΠΑ στο 99%
Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τα Airbnb
Οι υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον νέο οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ