Η πτώση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης στην Καμπούλ είναι μια ιστορική στιγμή για το Πεκίνο. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι Ασιάτες πρέπει να διαχειρίζονται την ασφάλεια της Ασίας. Τώρα ασκείται πίεση για να δείξει ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν οικονομικά, προστατεύοντας παράλληλα τις κινεζικές επενδύσεις σε κοντινή απόσταση. Είναι μια δουλειά κομμένη στα μέτρα του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σπατάλησαν δύο δεκαετίες για την οικοδόμηση του κράτους, αλλά η Κίνα απέσπασε ένα μέρισμα ασφαλείας ούτως ή άλλως. Ακόμα και όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είχε ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας, το Πεκίνο δημιούργησε ή κυριάρχησε σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που απέκλεισαν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και η Διάσκεψη για τα Μέτρα Αλληλεπίδρασης και Εμπιστοσύνης στην Ασία. Η Κίνα έριξε χρήματα σε υποδομές, μερικά περνούσαν σε ακοντινή απόσταση από τα σύνορα του Αφγανιστάν, συνδέοντας τη Λαϊκή Δημοκρατία με αγορές στην Ευρώπη και προμηθευτές ενέργειας στη Μέση Ανατολή.
Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φύγει οριστικά. Η Κίνα, έχοντας παρουσιαστεί ως εναλλακτική δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή, μπορεί να προσφέρει βοήθεια, επενδύσεις και τεχνική υποστήριξη. Οι κινεζικοί κρατικοί εξορύκτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματα ορυκτών του, αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις το 2017, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες του θα μπορούσαν να φτιαξουν αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους και αγωγούς, γεμίζοντας αυτό που είναι σήμερα ένας τεράστιος κενός χώρος στον χάρτη του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative) του Προέδρου Σι.
Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι διπλωμάτες θα πιέσουν επίμονα τους ηγέτες των Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία να συγκρατήσουν όποια επίθεση πέρα από τα κινεζικά σύνορα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να αρνηθούν την υποστήριξη σε οντότητες που έχουν στοχεύσει κινεζικές επενδύσεις και πολίτες στο γειτονικό Πακιστάν. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δύσκολα οι Ταλιμπάν θα πείσουν όλα τα μέλη τους: η κινεζική κεντρική κυβέρνηση έχει περιορίσει πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες εθνοτικές μειονότητες σε καταυλισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί από αυτούς τους μουσουλμάνους έχουν φυλακιστεί για φαινομενικά μη ριζοσπαστικές πρακτικές. Η Κίνα λέει ότι τα στρατόπεδα αποτρέπουν την τρομοκρατία και παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, αλλά αυτό είναι απίθανο να καταπνίξει οποιαδήποτε οργή.
Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Ωστόσο, μένει να δούμε αν μπορούν να ελέγξουν τη χώρα. Εάν δεν μπορούν, πολλοί γείτονες θα κοιτάξουν προς το Πεκίνο για λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να το βυθίσει στο τέλμα από το οποίο οι Αμερικανοί μόλις διέφυγαν.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Το νέο αφεντικό της Nike θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει Big Sneaker
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς της Nike έχει υποχωρήσει από 9,5% το 2014 σε 7,5% το 2023
Ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει, απλώς αναπαύεται - Το déjà vu του '70
Σήμερα δεν είναι redux του 1973. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé πρέπει να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα
Ο τομέας του καφέ στο σπίτι και η φροντίδα των κατοικιδίων οδηγούν τις πωλήσεις για τη Nestlé
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες