Δεν χρειαζόταν να ζήσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες του εφετινού Αυγούστου για να (ξανα)σκεφτούμε τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα.
Τι δεν διδαχθήκαμε από τις φωτιές του 2007 στην Πάρνηθα και στην Ηλεία που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, τι δεν μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, η οποία προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.
Τι δεν κάναμε, εν τέλει, για να μην ξαναζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που όλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπαμε να έρχεται.
Να όμως που ζήσαμε μια νέα εθνική τραγωδία, ευτυχώς χωρίς να θρηνούμε μια νέα εκατόμβη, που έρχεται να αλλάξει με το πέρασμά της τα πάντα.
Μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, τα καμένα σπίτια και τις χαμένες περιουσίες, την ανεργία και την εθνική απογοήτευση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ίσως από ανάγκη, ίσως αυθόρμητα προέκυψε ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν ή έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Η αλαζονεία της εξουσίας χάθηκε, οι κραυγές της αντιπολίτευσης έσβησαν και ο λόγος των πολιτικών αρχηγών και αντιπάλων ήταν μετρημένος.
Το είδαμε στο μήνυμα-έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, το οποίο φάνηκε να βρήκε ανταπόκριση στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξε ο ήπιος λόγος και οι προτάσεις ανασυγκρότησης του Αλέξη Τσίπρα.
Οσο κι αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει σε κάποιους Συριζαίους των κομματικών σωλήνων, όπως δεν βολεύει κάποιες «συνιστώσες» της Δεξιάς, η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Είναι το οξυγόνο που μας λείπει για να προχωρήσουμε.
Σε όσους θέλουν να ξεχνούν, δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές και τα καμένα χωριά στην Εύβοια και στην Ηλεία που αφήνουν πίσω τους, είναι η πανδημία που επανέρχεται απειλητική, είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Ολα αυτά απαιτούν εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, χωρίς άλλες απώλειες…
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται