
Δεν χρειαζόταν να ζήσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες του εφετινού Αυγούστου για να (ξανα)σκεφτούμε τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα.
Τι δεν διδαχθήκαμε από τις φωτιές του 2007 στην Πάρνηθα και στην Ηλεία που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, τι δεν μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, η οποία προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.
Τι δεν κάναμε, εν τέλει, για να μην ξαναζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που όλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπαμε να έρχεται.
Να όμως που ζήσαμε μια νέα εθνική τραγωδία, ευτυχώς χωρίς να θρηνούμε μια νέα εκατόμβη, που έρχεται να αλλάξει με το πέρασμά της τα πάντα.
Μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, τα καμένα σπίτια και τις χαμένες περιουσίες, την ανεργία και την εθνική απογοήτευση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ίσως από ανάγκη, ίσως αυθόρμητα προέκυψε ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν ή έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Η αλαζονεία της εξουσίας χάθηκε, οι κραυγές της αντιπολίτευσης έσβησαν και ο λόγος των πολιτικών αρχηγών και αντιπάλων ήταν μετρημένος.
Το είδαμε στο μήνυμα-έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, το οποίο φάνηκε να βρήκε ανταπόκριση στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξε ο ήπιος λόγος και οι προτάσεις ανασυγκρότησης του Αλέξη Τσίπρα.
Οσο κι αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει σε κάποιους Συριζαίους των κομματικών σωλήνων, όπως δεν βολεύει κάποιες «συνιστώσες» της Δεξιάς, η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Είναι το οξυγόνο που μας λείπει για να προχωρήσουμε.
Σε όσους θέλουν να ξεχνούν, δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές και τα καμένα χωριά στην Εύβοια και στην Ηλεία που αφήνουν πίσω τους, είναι η πανδημία που επανέρχεται απειλητική, είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Ολα αυτά απαιτούν εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, χωρίς άλλες απώλειες…


Latest News

Γυμνοί… στον εμπορικό πόλεμο
Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας

Χωρίς ενημέρωση
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε κουλτούρα πληρωμών στη χώρα κι όμως δεν έχουμε φροντίσει τα βασικά

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη