Δεν χρειαζόταν να ζήσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες του εφετινού Αυγούστου για να (ξανα)σκεφτούμε τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα.
Τι δεν διδαχθήκαμε από τις φωτιές του 2007 στην Πάρνηθα και στην Ηλεία που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, τι δεν μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, η οποία προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.
Τι δεν κάναμε, εν τέλει, για να μην ξαναζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που όλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπαμε να έρχεται.
Να όμως που ζήσαμε μια νέα εθνική τραγωδία, ευτυχώς χωρίς να θρηνούμε μια νέα εκατόμβη, που έρχεται να αλλάξει με το πέρασμά της τα πάντα.
Μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, τα καμένα σπίτια και τις χαμένες περιουσίες, την ανεργία και την εθνική απογοήτευση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ίσως από ανάγκη, ίσως αυθόρμητα προέκυψε ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν ή έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Η αλαζονεία της εξουσίας χάθηκε, οι κραυγές της αντιπολίτευσης έσβησαν και ο λόγος των πολιτικών αρχηγών και αντιπάλων ήταν μετρημένος.
Το είδαμε στο μήνυμα-έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, το οποίο φάνηκε να βρήκε ανταπόκριση στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξε ο ήπιος λόγος και οι προτάσεις ανασυγκρότησης του Αλέξη Τσίπρα.
Οσο κι αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει σε κάποιους Συριζαίους των κομματικών σωλήνων, όπως δεν βολεύει κάποιες «συνιστώσες» της Δεξιάς, η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Είναι το οξυγόνο που μας λείπει για να προχωρήσουμε.
Σε όσους θέλουν να ξεχνούν, δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές και τα καμένα χωριά στην Εύβοια και στην Ηλεία που αφήνουν πίσω τους, είναι η πανδημία που επανέρχεται απειλητική, είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Ολα αυτά απαιτούν εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, χωρίς άλλες απώλειες…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς