Το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Και τους πήρε μόλις ένα μήνα για να νικήσουν τις δυνάμεις του Αφγανιστάν που υποστηρίζονταν από τη Δύση και να πάρουν ξανά τον έλεγχο της χώρας μετά από 20 χρόνια.
Η ανατροπή έγινε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος των ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο Αφγανιστάν για περίπου δύο δεκαετίες – από την 11η Σεπτεμβρίου – και ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όλα αυτά καταστράφηκαν από το μπλίτσκριγκ των Ταλιμπάν.
Και επειδή οι ΗΠΑ δανείστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να το πληρώσουν, γενιές Αμερικανών θα επιβαρυνθούν από το κόστος αποπληρωμής του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Costs of War Project στο Brown University, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτό περιλαμβάνει το άμεσο κόστος χρηματοδότησης 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού.
Για να θέσουμε τα στοιχεία σε προοπτική, το ποσό που δαπανήθηκε στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν είναι μεγαλύτερο από τη συνολική καθαρή περιουσία των Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates και των 30 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων στην Αμερική.
Το Πανεπιστήμιο Brown έκανε επίσης την προβολή ότι το κόστος των τόκων για το πολεμικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050. Και αυτό θα πλήξει τον μέσο Αμερικανό, αφού μεταφράζεται σε 20.000 δολάρια για κάθε πολίτη των ΗΠΑ.
Εκτιμάται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να πληρώσουν για υγειονομική περίθαλψη, αναπηρία, ταφή και άλλα έξοδα για περίπου 4 εκατομμύρια βετεράνους του Αφγανιστάν και του Ιράκ: περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν. Οι ΗΠΑ έχασαν 2.448 μέλη των ενόπλων δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν και σχεδόν 4.000 “εργολάβους” πολίτες. Περισσότεροι από 66.000 Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης σκοτώθηκαν 1.144 στρατιωτικοί άλλων χωρών, τουλάχιστον 47.245 Αφγανοί πολίτες, 51,191 Ταλιμπάν και άλλοι μαχητές , 444 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και 72 δημοσιογράφοι.
Latest News
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν