![Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης 1 δισ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/κύπρος_οικον-1.jpg)
Πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «αυτό το καθεστώς ύψους 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για δάνεια. Το καθεστώς θα βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να καλύψουν τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».
Το κυπριακό μέτρο στήριξης
Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έξαρση του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Η στήριξη θα λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν διαταραχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.
Ειδικότερα, το καθεστώς:
i) αφορά νέα δάνεια με ελάχιστη ληκτότητα τρεις μήνες και μέγιστη ληκτότητα έξι έτη·
ii) προβλέπει κάλυψη της εγγύησης έως 70 % του αρχικού κεφαλαίου του δανείου·
iii) προβλέπει ελάχιστη αμοιβή για την εγγύηση·
iv) περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη διοχετεύεται αποτελεσματικά από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους δικαιούχους που την έχουν ανάγκη·
v) διασφαλίζει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/brandy-600x400.jpg)
Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα - Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους παραγωγούς
οι δασμοί στο ΠΟΠ ποτό της Γαλλίας είναι απόρροια της διαμάχης ΕΕ - Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
![Μασκ: Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/musk-trump-600x400.jpg)
Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του Μασκ από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ϊλον Μασκ, έχει τώρα τεράστια επιρροή στον πιο ισχυρό ηγέτη - και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
![JPMorgan: Ο Τζέιμι Ντίμον, χλευάζει την αντίσταση κατά της επιστροφής στο γραφείο, απαιτεί αποτελεσματικότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Τα «γαλλικά» του Ντίμον για όσους αντιμάχονται την επιστροφή στο γραφείο - Η JPMorgan απαιτεί αποτελεσματικότητα
Η εντολή για πενταήμερη επιστροφή στο γραφείο έχει ενοχλήσει ορισμένους υπαλλήλους της JPMorgan
![Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια υπό τις απειλές των δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/london-1567903_1280-600x450.jpg)
Εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια - Η ανατροπή των δασμών Τραμπ
Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ανάμεσα στη Βρετανίας και τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατομμυρίων λιρών το τέταρτο τρίμηνο
![ΗΠΑ: Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_europe_markets55-600x352.png)
Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη
Οι τράπεζες απέδωσαν το 2022 για τον ίδιο λόγο που οι μετοχές τεχνολογίας έπεσαν εκείνο το έτος - τα επιτόκια άρχισαν να ανεβαίνουν
![Μόντι: Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη της Tesla στην Ουάσιγκτον](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MODI_MUSK-3.jpg)
Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Ιλον Μασκ - Τι συζήτησαν
«Συζητήσαμε διάφορα θέματα, με τα οποία είναι παθιασμένος, όπως το διάστημα, η κινητικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία», είπε ο Μόντι
![Γάλλοι οινοπαραγωγοί: «Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/wine-g711338e79_1280-600x400.jpg)
«Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»
Ανήσυχοι αλλά και αποφασισμένοι οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αμερικανική αγορά
![Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_robot_taxi-600x352.png)
Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο
Φιλόδοξα σχέδια της Tesla για κυκλοφορία του Robotaxi φέτος –ερωτηματικό οι δοκιμές
![John Deere: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αγροτικού εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-DEERE--600x328.png)
Πτώση 35% στις πωλήσεις τριμήνου της John Deere
Σε αναμονή οι αμερικανοί αγρότες με τους δασμούς Τραμπ - Δεν αγοράζουν τρακτέρ και ρίχνουν τις πωλήσεις της John Deere
![Ferrero: Κακομαθαίνει τις… αγορές με επενδύσεις και εξαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/giovanni-ferrero-600x600.png)
Γιατί η Ferrero... κακομαθαίνει τις αγορές
Ο όμιλος Ferrero προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 811 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2022-2023