Μόσχα και Πεκίνο δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να θεωρούν ντε φάκτο φίλους και συμμάχους τους Ταλιμπάν. Ούτε να δηλώνουν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον όσον αφορά τα δικά τους συμφέροντα.

Στη μεν Ρωσία, τα φαντάσματα από την ταπείνωση της ΕΣΣΔ δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί – ειδικά στα δώματα του Κρεμλίνου, όπου κυκλοφορεί ο προερχόμενος από τη σοβιετική εποχή, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δε Ταλιμπάν είναι προφανές ότι ποτέ δεν θα δουν στο πρόσωπο του Πούτιν έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Στη δε Κίνα, η ενίσχυση του ισλαμικού παράγοντα και «άξονα» στη γειτονιά της δεν μπορεί παρά να προκαλεί πονοκέφαλο. Πολύ περισσότερο καθώς είναι ανοιχτό το μέτωπο των Ουιγούρων, ενώ και με το Πακιστάν οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

Παραδοσιακή λογική

Παρ’ όλα αυτά, αμφότερες έσπευσαν να υποδεχθούν σχεδόν πανηγυρίζοντας (έστω κι αν προσπάθησαν να μην το δείξουν, για ευνόητους λόγους) την επικράτηση των Ταλιμπάν. Όσο δε κι αν ψάξουμε να βρούμε άλλη εξήγηση, θα καταλήξουμε τελικώς σε αυτήν: Ο εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος μας.

Με άλλα λόγια: Αφού οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ταπεινώσουν και να εκδιώξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Αφγανιστάν, μειώνοντας την παρουσία και την επιρροή τους σε ολόκληρη την κεντρική Ασία, τότε πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως δυνάμει φίλους και συμμάχους. Και για τον λόγο αυτό, ως πρώτο βήμα, δεν θα το βάλουμε στα πόδια, δεν θα δείξουμε τρομοκρατημένοι και δεν θα κλείσουμε τις πρεσβείες μας στην Καμπούλ.

«Εάν συγκρίνω την ικανότητα όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας, μπορώ να πως ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει να είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο δίκτυο «Ρωσία 24» ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, κλείνοντας εμφανώς το μάτι στο νέο καθεστώς.

«Η Κίνα χαιρετίζει τη δέσμευση των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία δύναμη να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Αφγανιστάν για ενέργειες βλαπτικές κατά της Κίνας και εκφράζει την ελπίδα ότι η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης και θα διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στη μελλοντική ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι προσφέρουν σε αντάλλαγμα

Τα «ανοίγματα» που επιχειρούν Μόσχα και Πεκίνο προς τους Ταλιμπάν είναι ήδη προφανή. Άλλωστε, με τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και το νέο καθεστώς να είναι αναγκασμένο να σκεφτεί την επόμενη ημέρα, καθώς οι ανάγκες που καλείται να καλύψει είναι μεγάλες εάν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο με κύμα κοινωνικής οργής, φαίνεται πως εκτιμούν ότι είναι η μεγάλη τους ευκαιρία.

Με «όπλα» την ενέργεια, τις οικονομικές συμφωνίες και, σε πολιτικό επίπεδο, τη διπλωματική αναγνώριση, ελπίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά. Κυρίως δε, να αποδυναμώσουν συνολικά την στρατιωτική παρουσία, την πολιτική επιρροή και το κύρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι μεγάλες αναμετρήσεις έπονται.

Για την ώρα, πάντως, δεν μπορούν να θεωρούν τίποτα δεδομένο, καθώς οι Ταλιμπάν δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το νέο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό