«Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο νωρίτερα, θέλοντας να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους για τη νέα εποχή του Αφγανιστάν υπό το καθεστώς τους. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν δε, πως  επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, αν και στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

«Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων» τόνισε, αναφερόμενος στις σκηνές χάους που κάνουν από χθες το γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Για το λόγο αυτό επεσήμανε πως οι Ταλιμπάν δεν επιζητούν να πάρουν εκδίκηση από τους κυβερνητικούς στρατιώτες και τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας πως το κίνημα θα παραχωρήσει αμνηστία σε όλους, ακόμη και τους εργολάβους και τους μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις.

«Κανείς δεν θα σας πειράξει, κανείς δεν θα έρθει να σας χτυπήσει την πόρτα» διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και το νέο καθεστώς εξήγησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε».

Η ελευθεροτυπία

Αναφορικά με το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε πως «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι είμαστε αφοσιωμένοι στα ΜΜΕ μέσα στα πολιτιστικά μας πλαίσια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον