«Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο νωρίτερα, θέλοντας να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους για τη νέα εποχή του Αφγανιστάν υπό το καθεστώς τους. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν δε, πως  επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, αν και στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

«Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων» τόνισε, αναφερόμενος στις σκηνές χάους που κάνουν από χθες το γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Για το λόγο αυτό επεσήμανε πως οι Ταλιμπάν δεν επιζητούν να πάρουν εκδίκηση από τους κυβερνητικούς στρατιώτες και τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας πως το κίνημα θα παραχωρήσει αμνηστία σε όλους, ακόμη και τους εργολάβους και τους μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις.

«Κανείς δεν θα σας πειράξει, κανείς δεν θα έρθει να σας χτυπήσει την πόρτα» διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και το νέο καθεστώς εξήγησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε».

Η ελευθεροτυπία

Αναφορικά με το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε πως «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι είμαστε αφοσιωμένοι στα ΜΜΕ μέσα στα πολιτιστικά μας πλαίσια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Μίτος»: Η πλατφόρμα που ξετυλίγει το «κουβάρι» κατά της γραφειοκρατίας
Επικαιρότητα |

Ο «Μίτος» για τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας – Ποιες δυνατότητες προσφέρει

«Μίτος» είναι ένα συνεργατικό σύστημα στο οποίο τα τελευταία χρόνια 1.200 στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχουν ως βασικό αντικείμενο την τυποποίηση και καταγραφή όλων των διοικητικών διαδικασιών.