Μία αμερικανική start-up που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής μικροτσίπ στη Βρετανία τερματίστηκε απότομα όταν η κινεζικής ιδιοκτησίας Nexperia πήρε τον έλεγχο του εργοστασίου τον Ιούλιο.

Πρόκειται για την Ideal Semiconductor, με έδρα στην Πενσυλβάνια, η οποία προμηθευόταν δίσκους πυριτίου (silicon wafers) από το Newport Wafer Fab στην Ουαλία έως και την εξαγορά του εργοστασίου από την ολλανδική Nexperia, της οποίας το 100% των μετοχών κατέχει η κινεζική Wingtech Technologies με έδρα στη Σανγκάη.

Όπως δήλωσε στο CNBC ο Μαρκ Γκράναχαν, διευθύνων σύμβουλος της Ideal Semiconductor, η συνεργασία τερματίστηκε απότομα, προσθέτοντας ότι πλέον η εταιρεία του θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα ώστε να βρει νέους συνεργάτες με τους οποίους θα καλυφθούν οι ανάγκες.

Από την πλευρά της η Nexperia δεν έδωσε επίσημη απάντηση, αλλά πηγή της εταιρείας που διατήρησε την ανωνυμία της αρνήθηκε ότι προγενέστερα συμβόλαια οδηγήθηκαν σε ακύρωση.

Ο Μάικ Μπερνς, πρόεδρος της Ideal Semiconductor, δήλωσε ότι τα εργοστάσια συνήθως δίνουν έναν «ελάχιστο χρόνο εκτέλεσης» προγενέστερων συμβολαίων και ενημερώνουν τους πελάτες πόσα wafers μπορούν να διαθέσουν σε περιπτώσεις εξαγοράς, όπως αυτή της Nexperia. «Συνήθως δίνεται χρόνος μερικών μηνών, τριμήνων ή ακόμη και χρόνου ώστε να μην υπάρξει μία απότομη διακοπή της παραγωγής», αναφέρει ο Μπερνς

Τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι ενημερώθηκαν από το Newport Wafer Fab τηλεφωνικά για τον τερματισμό της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τους νέους ιδιοκτήτες του εργοστασίου.

Μία αμφιλεγόμενη συμφωνία εξαγοράς

Η πώληση του Newport Wafer Fab είχε αρχικά εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Κουάζι Κβάρτενγκ, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Στέφεν Λαβγκροουβ, να ελέγξει το θέμα και να συντάξει μία σχετική έκθεση, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Nexperia να πουλήσει εκ νέου το Newport Wafer Fab, πιθανότατα σε μία κοινοπραξία εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν εάν θα επιτραπεί στην αμερικανική Nvidia να εξαγοράσει την επίσης βρετανική εταιρεία σχεδίασης μικροτσίπ Arm από την ιαπωνική SoftBank, με τη συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων να είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Είναι προφανές ότι εν μέσω έλλειψης οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι οι εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ αξίζει να προστατευθούν από επιθετικές εξαγορές.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα θέτει τους ημιαγωγούς στην καρδιά της βιομηχανικής της στρατηγικής. Η κινεζική Datenna σε ανάλυσή της εκτιμά ότι η Κίνα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στην τεχνολογία ημιαγωγών αλλά προσπαθεί να προωθηθεί στον συγκεκριμένο τομέα μέσω εξαγορών στο εξωτερικό σε συνδυασμό με κυβερνητικά επενδυτικά σχήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή