Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τις συνθήκες που οδήγησαν στο να βρεθούν υπολείμματα ανθρώπινου σώματος στους τροχούς αεροσκάφους C-17 που απογειώθηκε από την Καμπούλ. Την ίδια στιγμή, τον γύρο του κόσμου έχει κάνει βίντεο που δείχνει δύο τουλάχιστον ανθρώπους οι οποίοι είχαν γαντζωθεί απεγνωσμένοι σε άλλο αεροσκάφος να πέφτουν από μεγάλο ύψος στο κενό, λίγα δευτερόλεπτα αφότου αυτό απογειώθηκε.
Καθημερινές είναι οι τραγικές ιστορίες και οι συγκλονιστικές εικόνες από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι – όχι μόνο δυτικοί διπλωμάτες – προσπαθούν να διαφύγουν, μην δίνοντας βάση στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί γενικής αμνηστίας. Και είναι αυτές, κυρίως, που έχουν κάνει αρκετές κυβερνήσεις να δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, οργανώνοντας ήδη μια «αερογέφυρα σωτηρίας».
Βοήθεια και ανθρωπιά
Ακόμη και μικρές και θεωρητικά αδύναμες χώρες, όπως οι γείτονές μας Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η πιο μακρινή Ουγκάντα, σπεύδουν να τείνουν χείρα βοηθείας και ανθρωπιάς. Αφήνουν δε την – απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας – συζήτηση και αντιπαράθεση αναφορικά με τις ευθύνες και τις συνέπειες για αργότερα, όταν θα έχει κοπάσει το πρώτο κύμα της κρίσης.
Όσο για τους ισχυρούς, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, εκτός από την υποδοχή και άλλων Αφγανών, αποφάσισαν και κάτι ακόμη: Να σταματήσουν προσωρινά τις απελάσεις Αφγανών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για χορήγηση βίζας. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί, φυσικά, με αυτόν τον τρόπο, αν μη τι άλλο όμως δεν θα επιδεινωθεί και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.
Δεν σκέφτονται, όμως, όλες οι κυβερνήσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες, μάλιστα, μοιάζουν να θεωρούν πως δεν έχει αλλάξει δα και τίποτα στο Αφγανιστάν και την Καμπούλ. Business as usual, όπως λένε, ζητώντας να μην υπάρξει ουδεμία αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθείται.
Είναι νέοι και αναλφάβητοι!
Ανάμεσά τους, η πιο σκληρή από όλους τους σκληρούς, είναι η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Αυστρία – στην οποία, μάλιστα, συμμετέχουν και οι Πράσινοι. «Δεν υπάρχει λόγος να έρθει αυτή τη στιγμή κάποιος Αφγανός στην Αυστρία», δήλωσε κυνικά ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Αναφερόμενος δε στους 130.000 μετανάστες και πρόσφυγες που – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – έχει υποδεχθεί η Αυστρία τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είπε: «Περίπου 35.000 από αυτούς προήλθαν από το Αφγανιστάν – το μεγαλύτερο μέρος τους νέοι άνθρωποι, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ή και αναλφάβητοι, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βάρος για το σύστημα ενσωμάτωσης και κοινωνικών παροχών. Και μόνο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η συζήτηση για υποδοχή επιπλέον ανθρώπων εκ μέρους της Αυστρίας δεν μπορεί να είναι καν σημαντικό θέμα για εμάς».
Ο Νεχάμερ – η χώρα του οποίου είναι ανάμεσα στις «6» της ΕΕ (μαζί με την Ελλάδα) που ζήτησαν πρόσφατα από την Κομισιόν να μην διακοπούν οι απελάσεις Αφγανών (αν και Γερμανία, Ολλανδία και Δανία τις έχουν παγώσει ήδη…) – δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Άμα είσαι ξένος, νέος και αμόρφωτος, δεν έχεις θέση στην Αυστρία. Της είσαι, με άλλα λόγια, άχρηστος και περιττό βάρος.
Αυτήν την Ευρώπη ονειρευόμαστε!
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων