Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον βάζει εμπρός την πανίσχυρη οικονομική μηχανή της για να παγώσει την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε τεράστια ποσά μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ή μέσω απευθείας βοήθειας σε ρευστό.

Οι ΗΠΑ ήδη πάγωσαν κεφάλαια περίπου 9,5 δις δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν (Da Afghanistan Bank ή DAB) και σταμάτησαν τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, προκειμένου να μην πέσουν όλα αυτά τα χρήματα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Κεφάλαια

Η Da Afghanistan Bank διατηρεί τα περισσότερα από τα κεφάλαια αυτά σε λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και σε άλλα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πλέον η επιβολή κυρώσεων στους Ταλιμπάν σημαίνει πως αυτοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω χρήματα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. Επίσης, την ώρα που οι Ταλιμπάν κινούνταν να καταλάβουν την Καμπούλ την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδρασε σε συνεργασία με τη FED για να σταματήσουν άμεσα οι αποστολές ολόκληρων παλετών με δολάρια που είχαν προγραμματιστεί να κατευθυνθούν προς τη χώρα στα πλαίσια οικονομικής βοήθειας, αναφέρει η Wall Street Journal. Επιπλέον, έχουν γίνει κινήσεις να μην μπορέσουν να πάρουν στα χέρια οι Ταλιμπάν ούτε τα 500 εκατ. δολάρια των αποθεματικών της χώρας που διατηρούνται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει προειδοποιήσει ότι οι αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική ισχύ τους για να πιέσουν τους Ταλιμπάν σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένης και της παροχής διεθνούς και μη βοήθειας που θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία της οικονομίας του Αφγανιστάν η οποία δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Φόβοι

Οι ΗΠΑ είχαν κινηθεί από πολύ νωρίς για να διασφαλίσουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν δεν θα διατηρούνταν μέσα στη χώρα αυτή, λόγω φόβων ότι μπορεί να πέσουν σε χέρια που δεν ήθελε η Ουάσιγκτον. Μπορεί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να μην αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, αλλά ο πλήρης έλεγχος που πλέον αποκτούν τους κάνουν αυτομάτως την ισχυρή δύναμη στο Αφγανιστάν με την οποία όλοι τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτούν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν Ατζμάλ Αχμάντι ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή μαζί με άλλους αξιωματούχους, ανέφερε ότι του γνωστοποιήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θα φτάσουν άλλα δολάρια στη χώρα, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο, ανέφερε η WSJ. Με την κίνηση των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, οι Ταλιμπάν μπορούν να έχουν πρόσβαση μόλις στο 0,1% των αποθεματικών των 9,5 δις δολαρίων, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Ο Αχμάντι αποκάλυψε επίσης στην WSJ ότι η κεντρική τράπεζα άρχισε από τις αρχές ήδη του μήνα να μειώνει τα ποσά των μετρητών σε διάφορα νομίσματα περιλαμβανομένων και δολαρίων σε τράπεζες της χώρας, καθώς τότε αυξάνονταν οι ανησυχίες για την προέλαση των Ταλιμπάν. Όταν πριν από δύο εβδομάδες έπεσε η πρώτη μεγάλη πόλη στα χέρια των Ταλιμπάν, σχεδόν όλα τα αμερικανικά δολάρια που βρίσκονταν στη χώρα είχαν επιστραφεί πίσω στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού