Την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Λευκό Οίκο ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. Ο Ναφτάλι Μπένετ θα περάσει τις πύλες του Οβάλ Γραφείου την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26 Αυγούστου.

Κορυφαίο θέμα συζήτησης των δύο ηγετών πέρα από τις διμερείς σχέσεις, που ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα θερμές, θα είναι το Ιρανικό, δεδομένων της πρόθεσης του Τζο Μπαίντεν να προχωρήσουν και πάλι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, που δρομολόγησε και υπέγραψε το 2015 ο Μπάρακ Ομπάμα.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν «παγώσει» προσωρινά και οι προθέσεις της νέας ηγεσίας στην Τεχεράνη δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Όμως, σε κάθε περίπτωση το Τελ Αβίβ και ο υπερσυντηρητικός νέος πρωθυπουργός προσωπικά είναι κάθετα αντίθετοι στην αναβίωση της συμφωνίας.

Το θερμόμετρο στην περιοχή αυξήθηκε επικίνδυνα μετά και το επεισόδιο κατά του ισραηλινής ιδιοκτησίας τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν, στα τέλη Ιουλίου, με επίθεση drone, που το Ιράν έχει αποδώσει ευθέως στο Ιράν και έχει απειλήσει με αντίποινα. Στόχος του Μπένετ είναι να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της.

Εξάλλου, και στο εσωτερικό του Ισραήλ η ένταση μεταξύ των ισραηλινών αρχών και της στηριζόμενης από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ παραμένει στο «κόκκινο», όπως φάνηκε και από την προ ημερών επίθεση ισραηλινών μαχητικών κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, για πρώτη φορά από τον αιματηρό πόλεμο του 2006.

Πάντως, η αμερικανική πλευρά διαμηνύει πως στοχεύει μέσα και από τη συνάντηση των δύο ηγετών να προάγει την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα