Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Fed να είχε καταφέρει να καθησυχάσει τους επενδυτές, και οι αγορές να έδειχναν ότι είχαν προεξοφλήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, ωστόσο η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο ρευστοποιήσεων.

Χωρίς κανείς να μπορεί να παραβλέψεις τις πωλήσεις για την κεφαλαιοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών το σκηνικό που διαμορφώνεται προκαλεί τριγμούς στις αγορές.

Στη Wall Street κυριάρχησε η νευρικότητα με συνεχείς εναλλαγές προσήμων στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις  34.897,35 μονάδες με  πτώση 0,18%, ο δείκτης S&P  διαμορφώθηκε στις  4.405,9 μονάδες  ενισχυμένος κατά 0,13% και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξηθηκε κατά 0,11% στις 14.541,79 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι αγορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά τους σε ένα μήνα.

Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων παρέσυρε τις μετοχές των ορυχείων, ενώ βουτιά κατέγραψαν και οι μετοχές πολυτελείας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,51% στις 467,24 μονάδες, με όλους τους τομείς στο κόκκινο εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ο CAC 40 στη Γαλλία υποχώρησε κατά 2,4% στις 6.605,89 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 1,54% 7058,86 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 15.765,81 μονάδες με απώλειες 1,25%.

Στην Αθήνα

Κοκκίνισε την Πέμπτη το ταμπλό στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις ξένες αγορές έδωσε αφορμή για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Η πανδημία σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίσει σταδιακά να μειώνει την πολύ μεγάλη ρευστότητα έχει προκαλέσει νέο γύρο ανησυχιών στους επενδυτές. Οι αρχικές απώλειες ψαλιδίστηκαν, ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 881,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,85%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 878,33 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,25%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,61 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 14 μετοχές, 117 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,12%.

Βουτιά στο πετρέλαιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου, η οποία καταγράφει απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, που φέρνει πιο κοντά το περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες, αλλά και τους φόβους για την εξέλιξη της ζήτησης ασκούν πιέσεις στις τιμές.

Από την αρχή της εβδομάδας έχει χάσει περισσότερο από 8%, οδεύοντας προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ζημιών. Η τιμή του Brent υποχώρησε 3,2% στα 66,02 δολάρια το βαρέλι.

Selloff και στα άλλα commodities

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετάλλων στο πλαίσιο του ευρύτερου selloff που βιώνουν τα commodities, από  τα αγροτικά προϊόντα έως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς ο αυξημένος κίνδυνος για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης των οικονομιών λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και τα μηνύματα της Fed έχουν επιβαρύνει το κλίμα και έχουν ανεβάσει στα ύψη την τιμή του δολαρίου.

Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Απρίλιο, πέφτοντας κάτω από το όριο των 9.000 δολαρίων τον τόνο, στα 8.903 δολάρια και οδεύει στο να συμπληρώσει την χειρότερη εβδομάδα του, μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα, οι απώλειες του για την εβδομάδα φτάνουν το 7%. Θυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο Μάιο, είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά στα 10.700 δολάρια.

Το… κερδισμένο δολάριο

Στο υψηλότερο σημείο του εδώ και εννέα μήνες σκαρφάλωσε σήμερα το αμερικανικό δολάριο, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην οικονομία και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν πως το tapering… πλησιάζει μέσα στη χρονιά, έφεραν σημαντικές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι έτερων κορυφαίων νομισμάτων, ενισχύθηκε το πρωί κατά 0,3% στα 93,434 δολάρια, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τις 5 Νοεμβρίου 2020 και συνεχίζει μέχρι τώρα να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του.

Αντιστοίχως, προσυνεδριακά στην αγορά της Νέας Υόρκης το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να βρίσκεται αυτή την ώρα στο 1,17. Μάλιστα, πρόσκαιρα το ευρώ έπεσε έως και στο 1,16655 για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης το δολάριο ενισχύεται έναντι και της βρετανικής στερλίνας με την ισοτιμία να φτάνει έως και το 1,36660, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο.

Τα πρακτικά της Fed και το Jackson Hole

Τα πρακτικά Ιουλίου της Fed έδειξαν πως μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου περιμένουν πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει να επιβραδύνεται πριν τα τέλη της χρονιάς.

Ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το tapering όσο και ο ρυθμός των μειώσεων τους επόμενους μήνες, σε ένα διάστημα που ένας νέος γύρος οικονομικών στοιχείων δείχνει πως ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας… ξεφουσκώνει καθώς η καταναλωτική αγορά έχει επηρεαστεί από την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Πλέον η προσοχή των αγορών θα στραφεί στην ετήσια διάσκεψη των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ στο Jackson Hole, στα τέλη Αυγούστου, όπου ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα μπορούσε να δείξει ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική υποστήριξη.

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στη διάσκεψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές