Στη σελίδα 165 της αναλυτικής παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (Παράρτημα: Συγκεντρωτικός πίνακας μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων) βρίσκεται η αναφορά στη μεταρρύθμιση για τα πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα.
Εκεί, μπορεί κανείς να διαβάσει: « Η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών θα καλύψουν ολόκληρη την χώρα οδηγώντας μέσα στην επόμενη πενταετία στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού χάρτη της χώρας (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%). Η μεταρρύθμιση θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη».
Η μεταρρυθμιστική αυτή παρέμβαση με ισχυρό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα χρηματοδοτηθεί με 250 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του επιστημονικού τεχνικού δυναμικού της χώρας.
Χτες, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την με αντικείμενο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος και ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:
- ειδικά πολεοδομικά σχέδια
- master plan για το νέο δάσος
- συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
- μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
- μελέτη για αγροδιατροφή
- μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
- μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.
Στη ημερήσια διάταξη της επόμενης μέρας βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, το Α και το Ω οποιαδήποτε προσπάθειας για ένα στέρεο αναπτυξιακό μοντέλο. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να σκεφτούν και να δράσουν «έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», κάτι που εξασφαλίζει και η παρουσία του Σταύρου Μπένου.
Τα πολεοδομικά σχέδια και όχι μόνον αυτά μπορούν να βρουν άμεση ανταπόκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι δύο «ιδρυτικές συνιστώσες»- πυλώνες του Ταμείου – η Ανάκαμψη και η Ανθεκτικότητα βρίσκουν το πλήρες τους νόημα καθώς δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη δίχως ανθεκτική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, που θα εκπονήσει η ειδική επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα σχέδιο στα χαρτιά. Εκείνο το στοιχείο που θα του δώσει ζωή θα είναι η δουλειά των ανθρώπων που θα κληθούν να το εφαρμόσουν στη πράξη και για αυτό θα χρειαστεί μια επίπονη και επίμονη προετοιμασία για το υποδεχθούν και να το αποδεχθούν οι πολίτες, όλοι εκείνοι που ζουν και δουλεύουν σε αυτές τις περιοχές αλλά και όλοι εκείνοι που θα πεισθούν να έρθουν και να επενδύσουν τα δικά τους χρήματα, έχοντας πιστέψει την προοπτική της επόμενης μέρας.
Η επιλογή του Σταύρου Μπένου, η τεχνογνωσία της ομάδας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Νίκο Μαντζούφα), οι υγιείς δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, η επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα (ειδικά στην Εύβοια όπου υπάρχουν ξεχωριστές περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον χώρο της αγροδιατροφής) και πάνω, από όλα η Κοινωνία των Πολιτών (από την οποία προέρχεται ο Χρήστος Τριαντόπουλος) μπορούν να κάνουν την διαφορά και να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Latest News
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια