Η ανθρωπότητα θα πρέπει να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν, κατά την μετάβαση της χώρας στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αντί να επιδιώκει να ασκήσει όλο και περισσότερες πιέσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Βρετανό ομόλογο του Ντόμινικ Ράαμπ, όπου κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαίλ Σαχίν είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του προς την κινεζική κρατική τηλεόραση του CGTN, ότι η Κίνα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

Σημειωτέον πως για την ώρα η Κίνα δεν έχει αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως τους νέους νόμιμους ηγέτες της χώρας. Όμως ο ίδιος ο Γουάνγκ είχε συναντηθεί τον περασμένο μήνα με τον Μουλά Μπαραντάρ, τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλεμπάν και επικρατέστερο νέο πρόεδρο, στην κινεζική πόλη Τιεντζίν. Στην συνάντηση τους δε, υποστήριξε πως οι Ταλιμπάν θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την ειρήνευση του Ταλιμπάν, με την Κίνα βέβαια να εμφανίζεται πρόθυμη να βρεθεί στο πλευρό του σχεδίου ανοικοδόμησης της χώρας.

Το αναπτυξιακό πλάνο 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεκίνο μελετά την πιθανότητα να εντάξει το Αφγανιστάν στο πακέτο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», ήτοι το σχέδιο του «Belt and Road Initiative», μέσα από το οποίο η Κίνα στηρίζει οικονομικά και αναπτυξιακά έργα σε τρίτες χώρες με στόχο την ανάπτυξη προνομιακών διμερών σχέσεων που θα ενισχύσουν παγκοσμίως το ρόλο της, αλλά και την ανάληψη στρατηγικού ρόλου στην εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.

Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι μια εξαιρετικά φτωχή χώρα, όμως διαθέτει έναν πιθανολογούμενο τεράστιο ορυκτό πλούτο που κοστολογείται μεταξύ των 1 και 3 τρισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως διαθέτει σημαντικότατα αποθέματα χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, λιθίου και δη, σπάνιων γαιών, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή προϊόντων του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου.

Επιπλέον, δεδομένων των εσωτερικών θεμάτων της, ένα από τα οποία είναι και η μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων, η Κίνα θα θελήσει να βεβαιωθεί πως η άνοδος των Ταλιμπάν και ενδεχομένως του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν θα στραφεί εναντίον της μέσα από κάποιο ισλαμικό (τρομοκρατικό) κίνημα κατά τού κινεζικού απολυταρχισμού. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα είναι μια από τις βασικές εγγυήσεις που θα απαιτήσει το Πεκίνο από τους Ταλιμπάν.

Επαφές Κίνας – Πακιστάν 

Πάντως, με προφανή στόχο να «χτίσει» από νωρίς μια προνομιακή σχέση με τους Ταλιμπάν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία χθες και με τον Πακιστανό ομόλογο του Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, στο πλαίσιο της οποία συζήτησαν το πώς οι «δύο πιο σημαντικοί γείτονες του Αφγανιστάν» θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να παίξουν από κοινού έναν… εποικοδομητικό ρόλο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως παρά τη συμμαχική σχέση του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, είχαν και διατήρησαν, όλα τα χρόνια, στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και τους διάφορους φυλάρχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία