Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο μεταξύ των δύο ηγετών (Αναστασιάδη – Ακιντζί) και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία περιείχε πολύ σημαντικές πρόνοιες για τις προσπάθειες μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού, ήταν ο λόγος της τουρκικής παρέμβασης στην αναμέτρηση στα κατεχόμενα για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Δεν άρεσε στους Τούρκους
Στη δήλωση αυτή προέβη ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη στη γερμανική πρωτεύουσα δεν άρεσε στους τούρκους αξιωματούχους.
Η Yeni Duzen γράφει σε δημοσίευμά της, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο με την οποία «το εκτροχιασμένο τρένο τοποθετήθηκε ξανά στις ράγες του», όμως οι αξιωματούχοι της Τουρκίας δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στην πράξη στο Βερολίνο τέθηκε χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις με την αναφορά ότι στο εξής η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια και θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα.
Αναφορά στα κείμενα του ΟΗΕ
Είπε επίσης πως διευκρινίστηκε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι το έγγραφο της 30ής Ιουνίου 2017 και έγινε αναφορά στα κείμενα του ΟΗΕ που προνοούν ότι η πολιτική ισότητα πρέπει να εφαρμόζεται στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.
«Επειδή υποδεικνύεται η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική ισότητα και μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκαν απ’ αυτήν όσοι είχαν πρόθεση τη λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο Ακιντζί, αναφερόμενος στη συμφωνία του Βερολίνου.
«Αν μπορούσα να μείνω στα καθήκοντά μου θα συνέχιζα πάνω στο πλαίσιο του Βερολίνου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.
«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης στις εκλογές. Για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να πουν ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θέλει ομοσπονδία πλέον, χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες μιας χώρας 80 εκατομμυρίων για να σφετεριστούν τη βούληση του λαού», ανέφερε.
Δεν έχει στην ατζέντα την αναγνώριση
Σημειώνοντας ότι ρώτησε αξιωματούχους από την Τουρκία τι θα τεθεί στη θέση της ομοσπονδίας, ο Ακιντζί ανέφερε ότι πολλές φορές διερωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο ακόμα και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να αναγνωρίσει την «τδβκ» και οι τουρκικές ομάδες δεν μπορούν να διεξάγουν αγώνα με τουρκοκυπριακές.
Υποστήριξε και τα εξής: «Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Μπορώ να το πω πολύ ξεκάθαρα αυτό. Κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, μου είπε: ‘πέραν των 100 χωρών αναγνώρισαν το Κόσσοβο, ε και τι έγινε;’ […].
»Οπως θα θυμάστε, όταν εξελέγη πρόεδρος ο κύριος Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και όχι στην Κύπρο. Συναντηθήκαμε μερικές φορές με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ στην Κωνσταντινούπολη, στο Νταβός, όμως παρά το γεγονός ότι τον προσκαλέσαμε πολλές φορές, ούτε εκείνος ήρθε ούτε εγώ προσκλήθηκα εκεί.
Το αίτημα του Ερντογάν απορρίφθηκε…
»Υπάρχει και άλλο. Οταν ήταν ο Ναζαρμπάγιεφ πρόεδρος του Καζακστάν και η Τουρκία προήδρευε της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και εμείς ήμασταν παρατηρητές- μέλη, δεν μπορέσαμε να πάμε στη διάσκεψη που συνήλθε στο Καζακστάν ενώ ήμασταν προσκεκλημένοι ως παρατηρητές-μέλη, διότι [ο Ναζαρμπάγιεφ] αντιτάχθηκε στη μετάβασή μας ως χωριστή αντιπροσωπεία.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν δεν δέχτηκε την ΤΔΒΚ ως χωριστή αντιπροσωπεία. Παρά το γεγονός ότι το ζήτησε αυτό ο Ερντογάν προσωπικά σε τηλεφωνική τους συνομιλία, το αίτημα απορρίφθηκε. Διάβασα τα πρακτικά σε σχέση με αυτήν τη συνομιλία.
»Ενώ λένε πράγματα, όπως ότι θα νιώσουν ικανοποίηση από τη μετάβασή μας εκεί, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Τουρκίας, και ότι θα υποδεχτούμε με ικανοποίηση τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους που θα έρθουν εντός της αντιπροσωπείας της Τουρκίας, λέει ότι δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν στα εδάφη τους μια χωριστή αντιπροσωπεία που θα σήμαινε αναγνώριση».
Πηγή: philenews.com
Latest News
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Στην... ουρά της ικανοποίησης με τη ζωή τους οι Έλληνες - Τι αποκαλύπτει έρευνα της ΕΕ
Οι Ελληνες έρχονται προτελευταίοι στην ΕΕ με βαθμολογία ικανοποίησης για τη ζωή τους 6,9, σύμφωνα με τη Eurostat
Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247 θετικές ψήφους
Ισραήλ: Η πρώτη ανάρτηση της απελευθερωμένης ομήρου Ρόμι Γκονέν
Η Ρόμι Γκόνεν είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εκεχειρία μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς
Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής
Βροχές και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας
Άστατος ο καιρός – Βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.