Η πιο γόνιμη ποδοσφαιρική συνεργασία ολοκληρώθηκε με δάκρυα. Στις 8 Αυγούστου, ο Λιονέλ Μέσι κλαίγοντας ανακοίνωσε ότι έφευγε από την Μπαρτσελόνα, την ομάδα στην οποία μπήκε όταν ήταν μόλις 13 ετών. Ο Αργεντινός επιθετικός έχει σημειώσει ρεκόρ 474 γκολ στη La Liga, το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Οι ομάδες του έχουν κατακτήσει δέκα τίτλους στην La Liga και τέσσερα πανευρωπαϊκά τρόπαια στο Champions League.

Ο Μέσι προσφέρθηκε να μειώσει τον μισθό του για να μείνει. Αλλά η Μπαρτσελόνα είναι βαθιά χρεωμένη και πληρώνει το 95% των εσόδων της σε μισθούς. Η La Liga έχει ορίσει ανώτατο όριο 70%, αναγκάζοντας τον σύλλογο να τον αφήσει να φύγει. Στις 10 Αυγούστου εντάχθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), μια πλούσια γαλλική ομάδα.

Τώρα, 34 ετών, ο Μέσι μπορεί να μην είναι καν ο πρώτος σκόρερ της Παρί Σεν Ζερμέν την επόμενη σεζόν. Αλλά το μόνο ερώτημα σχετικά με την κορύφωση [της επίδοσης] το 2009-19, είναι αν ήταν όντως η μεγαλύτερη από ποτέ. Παρόλο που οι ιστορικές συγκρίσεις είναι περίπλοκες στο ποδόσφαιρο, τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ήταν.

Η θέση του κ. Μέσι σε σχέση με τους συγχρόνους του μπορεί να αναλυθεί αξιόπιστα. Σήμερα, εντοπίζεται η τοποθεσία και το αποτέλεσμα κάθε βολής, ντρίμπλας, πάσας και τάκλιν. Το Ku Leuven, ένα πανεπιστήμιο, και η SciSports, μια εταιρεία ανάλυσης, έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα για να μετρούν τον τρόπο με τον οποίο κάθε ενέργεια επηρεάζει τις πιθανότητες μιας ομάδας να σκοράρει, συγκρίνοντας πού βρισκόταν η μπάλα πριν και μετά την επαφή ενός παίκτη.

Το 2012-20, το μοντέλο τους υπολογίζει ότι ο Μέσι θα αύξανε το μέσο όρο βαθμολογίας της ομάδας κατά 1,77 γκολ ανά αγώνα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο παλιός του αντίπαλος στη Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε πολύ πιο πίσω με 1,43.

Είναι πιο δύσκολο να συγκρίνεις τον Μέσι με τους προηγούμενους σπουδαίους. Τα μόνα διαθέσιμα δεδομένα για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πριν από το 2000 είναι τα γκολ που σημειώθηκαν και τα αποτελέσματα των αγώνων. Και δεν δημιουργούνται όλα τα γκολ ίσα: τα ποσοστά βαθμολογίας μειώθηκαν απότομα από το 1950 έως το 1970 και τα γκολ είναι ευκολότερα να επιτευχθούν σε πιο αδύναμα πρωταθλήματα.

Για να επιπεδοποιήσουμε τους όρους ανταγωνισμού, επινοήσαμε μια χρηματιστηριακή ισοτιμία που ονομάζεται Δείκτης Βαθμολογίας Ισοδύναμου Σύγχρονου Ποδοσφαίρου (Modern-Equivalent Soccer Scoring Index = M.E.S.S.I.). Για κάθε σεζόν σε κάθε πρωτάθλημα, χρησιμοποιεί τον μέσο αριθμό γκολ ανά αγώνα και τη δύναμη της ομάδας – όπως μετράται από το σύστημα Elo, το οποίο αξιολογεί τους συλλόγους με βάση τα αποτελέσματά τους και την ποιότητα των αντιπάλων τους – για να υπολογίσει πόσα γκολ θα είχαν πετύχει οι παίκτες υπό διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1960 ο Εουσέμπιο έπαιζε σε ένα ασθενές πορτογαλικό πρωτάθλημα με υψηλή βαθμολογία. Τα γκολ του αξίζουν 37% λιγότερο από αυτά της La Liga το 2004-21. Αντίθετα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα αντιμετώπισε ισχυρές ιταλικές άμυνες, κάνοντας τα γκολ του να αξίζουν 5% περισσότερο από τη σύγχρονη βασική γραμμή. (Εξαιρέσαμε ποινές, οι οποίες ανεβάζουν τα στατιστικά ορισμένων επιθετικών περισσότερο από άλλα.)

Μετά από αυτές τις διορθώσεις, ο μικρός το δέμας κ. Μέσι στέκεται πάνω από τον ανταγωνισμό. Στα καλύτερά του, είχε μέσο όρο ένα γκολ ανά 90 λεπτά. Ο κ. Ρονάλντο έφτασε το 0,9. Οι μεγάλοι από τις προηγούμενες εποχές ήταν κάτω από 0,8.

Αυτές οι βαθμολογίες απέχουν πολύ από το τέλειο. Υποτιμούν παίκτες όπως ο Μαραντόνα και ο Γιόχαν Κρόιφ, οι οποίοι ήταν τόσο δημιουργικοί όσο και οι γκολτζίδες. Και δεν μπορούν να αποτυπώσουν την αξία των αμυντικών όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ακόμη και μεταξύ των στράικερ, λείπουν σημαντικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια του Φέρεντς Πούσκας ταιριάζουν κατά προσέγγιση με τις πρόσφατες σεζόν του κ. Μέσι. Δυστυχώς, οι βαθμολογίες Elo δεν υπάρχουν για τα μεταπολεμικά πρωταθλήματα της Ουγγαρίας που κυριάρχησε ο νεαρός Πούσκας. Ούτε είναι διαθέσιμα για τη Βραζιλία ή την Αμερική, όπου ο Πελέ, που θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα, έπαιζε ποδόσφαιρο

Το σίγουρο, με βάση τις σύγχρονες αναλύσεις, είναι ότι μόνο το ήμισυ της αξίας του Μέσι προέρχεται από σουτ για γκολ. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός στη ντρίμπλα αλλά και στις πάσες. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και ο δυναμικός Πούσκας και ο Πελέ μπορεί να μην ήταν οι ίδιοι.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com

Πρόσφατα Άρθρα
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.