Περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας σε μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις σε μια αγορά που κάποτε αποτελούσε την βασική τους επιλογή.
Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβάλουν οι κινεζικές αρχές σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες έχουν προκαλέσει τη μαζική φυγή θεσμικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο ασφυκτικός εποπτικός κλοιός γύρω από τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές τους να βουτήξουν την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Την ίδια ώρα ο ο δείκτης βαρόμετρο, Hang Seng υποχώρησε κατά 1,8% και η εβδομαδιαία πτώση του κατά 5,8% ήταν η μεγαλύτερη από την κορύφωση του πανικού της πανδημίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο του 2020.
Βουτιά και στο γιουάν
Οι μετοχές στη Σαγκάη επίσης κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα σε ό,τι αφορά το κινεζικό νόμισμα.
Το γιουάν καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του σε δύο μήνες
«Δεν υπάρχει πραγματικά ένα έναυσμα, αλλά πολλά κομμάτια που προσθέτουν στην αφήγηση γιατί πρέπει να μείνει κανείς μακριά από την Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Dave Wang, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Nuvest Capital στη Σιγκαπούρη.
«Σχεδόν σε καθημερινή βάση εμφανίζονται αρνητικές ειδήσεις, οπότε δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει τέλος».
Μόνο αυτήν την εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για τον ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνολογίας, κάλεσε στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρείας Evergrande για να τους προειδοποιήσει να μειώσουν το τεράστιο χρέος της εταιρείας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους επικείμενους κανονισμούς για τους κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών, ένα αγαπημένο σημείο για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων.
Κατόπιν των καταστολών που εκτείνονται από τη χαλυβουργία έως το ηλεκτρονικό εμπόριο και την εκπαίδευση, οι κινήσεις αποδυναμώνουν την πίστη σε μια αγορά που φαίνεται ότι δεν έχει βρει ακόμη στήριξη μετά από μήνες πωλήσεων.
Η τεχνολογία στο επίκεντρο
Το επίκεντρο του selloff ήταν ο τομέας της τεχνολογίας, ο οποίος ήταν δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι τώρα φοβούνται ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν τον ρυθμιστικό κίνδυνο και κατά κύριο λόγο είναι πωλητές..
Ο δείκτης Hang Seng Tech του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,5% την Παρασκευή σε νέο χαμηλό ρεκόρ και έχει χάσει περίπου 48% από τον Φεβρουάριο.
Οι μετοχές του τιτάνα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 2,6% σε ιστορικά χαμηλά και έχουν μειωθεί στο μισό από την κορυφή του Οκτωβρίου. Ο διαδικτυακός γίγαντας Tencent άγγιξε το χαμηλό 14 μηνών και η Meituan έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους.
“Υπάρχει μια νοοτροπία αγέλης αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Tse της χρηματιστηριακής εταιρείας Wealthy Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Οι άνθρωποι βλέπουν ένα άτομο να πουλάει και μετά κάνουν το ίδιο».
Ως αποτέλεσμα, η Alibaba ελέγχει τώρα τη χαμηλότερη σχέση τιμής προς κέρδη από την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη το 2014 και η Tencent τη χαμηλότερη σε περισσότερα από οκτώ χρόνια.
Τζορτζ Σόρος και η Κάθι Γουντ
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία των υποχρεωτικών δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν τακτικά οι μεγάλοι θεσμικοί προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), γνωστοί «παίχτες» όπως ο Τζορτζ Σόρος και η Κάθι Γουντ της ARKK έχουν προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των τοποθετήσεων τους σε κινεζικές μετοχές.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά στροφή σχεδόν 180 μοιρών, αν λάβουμε υπόψη πως μέχρι και τις αρχές της χρονιάς, οι Αμερικανοί αλλά και ξένοι θεσμικοί ευρύτερα επένδυαν μαζικά σε κινεζικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο πως ο δείκτης MSCI China index εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 27 χρόνια για να ακολουθήσει κατόπιν μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης που τον έφερε έως και στο χαμηλότερο επίπεδο του από το 2005.
Latest News
Χαμηλές πτήσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί, όπως αναμενόταν, να ξεφύγει από τη ροή των πληροφοριών που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές
Το «χρυσό» trade στις αμερικανικές εκλογές - Πώς θα κινηθούν μετοχές, ομόλογα, χρυσός
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις πτώσεις της αγοράς για να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες θέσεις, επισημαίνει η UBS
Ήπια ανοδικά το ΧΑ, «κρυφοκοιτάζει» τις 1.400 μονάδες
Περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, σε ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες αγορές
Στάση αναμονής στις αγορές της Ευρώπης, πιέσεις σε DHL και Schaeffler
Εκτός από τις αμερικανικές εκλογές, οι αγορές προετοιμάζονται για την επικείμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια την Πέμπτη
Μικτά πρόσημα στην Ασία – Έδωσε στηρίξεις ο Nikkei
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,11% - Απώλειες για τον Kospi
Πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τα χρηματιστήρια
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών
Σε θέση μάχης οι αγορές για τις αμερικανικές εκλογές - Τι δείχνει η ιστορία
Traders, επενδυτές και αγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξαιρετικά αμφίρροπες και κρίσιμες αμερικανικές εκλογές
Πιέσεις δέχτηκε ο Dow Jones, νευρικότητα στη Wall Street
H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 4,3%, χαμηλότερα από το 4,36% της Παρασκευής, με πολλά χαρτοφυλάκια στη Wall Street να κάνουν κίνηση προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, ένδειξη αναζήτησης ασφάλειας
Τι στάση κρατάνε οι επενδυτές ομολόγων εν όψει των αμερικανικών εκλογών
Οι εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά