Ανοδική τάση καταγράφουν σήμερα Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Παραμένουν, ωστόσο, σε τροχιά απωλειών πάνω από 5% σε εβδομαδιαία βάση, καθώς τα νέα lockdown σε χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα μειώνουν την προοπτική ζήτησης για καύσιμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) για τον Σεπτέμβριο, που λήγουν σήμερα Παρασκευή, αυξήθηκαν 40 σεντς ή 0,6% στα 64,09 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα, μετά την πτώση 2,7% την Πέμπτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν 32 σεντς ή 0,5% στα 66,77 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση 2,6% την Πέμπτη το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο.

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ασία είναι πιθανό να μειώσει τη ζήτηση και μπορεί να θολώσει τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου», σχολίασε η αναλύτρια της DailyFX, Μάργκαρετ Γιανγκ, προσθέτοντας ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη επιβαρύνουν την αγορά πετρελαίου.

«Η Ιαπωνία επέκτεινε τα περιοριστικά μέτρα έκτακτης ανάγκης, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, των οποίων οι βιομηχανίες χρειάζονται πετρέλαιο, με τη ζήτηση να επηρεάζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα», είπε η ίδια.

Επίσης, η Κίνα έχει επιβάλει νέους περιορισμούς με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» για τον κορωνοϊό, με επιπτώσεις στη ναυτιλία και στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία έχουν προκαλέσει αυστηρούς περιορισμούς.

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που σήμαινε αυξημένες μετακινήσεις, θα μειώσει επίσης τη ζήτηση πετρελαίου.

«Η αεροπορία παραμένει η πιο αδύναμη συνιστώσα της παγκόσμιας ζήτησης αυτήν τη στιγμή και ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμών στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για το πετρέλαιο κατά το υπόλοιπο του δεύτερου εξαμήνου του έτους, ιδίως με τον περιορισμό των ταξιδιών με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ» σχολίασε ο Στέφεν Ινς, της SPI Asset Management.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές