Πτωτικά κινούνται σήμερα τα futures της αμερικανικής αγοράς γεγονός, μάλλον, αναμενόμενο, αν λάβουμε υπόψη το βαρύ κλίμα που επικρατεί στα χρηματιστήρια διεθνώς λόγω των ανησυχιών για την πορεία των μεγάλων οικονομιών λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και των νέων δεδομένων που θα δημιουργήσει στην αμερικανική οικονομία η διαφαινόμενη έναρξη του tapering από την Federal Reserve.

Στο ταμπλό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 160 μονάδες, τα futures του S&P 500 κατά 18 μονάδες και του τεχνολογικού Nasdaq κατά 20 μονάδες.

Μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, οι απώλειες του S&P 500 για την εβδομάδα ανέρχονταν στο 1,4%, για τον Dow στο 1,75% και για τον Nasdaq στο 1,9%. Με τα δεδομένα αυτά και άνευ… μαγικού απροόπτου και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς αναμένεται να κλείσουν για το σύνολο της εβδομάδας με πτώση. Τόσο για τον Dow όσο και για τον S&P οι απώλειες μεταφράζονται στη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Ιούνιο, ενώ για τον Nasdaq μιλάμε για τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Μάιο.

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο επιχειρηματικών στοιχείων, η εβδομάδα ήταν και πάλι θετική με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου να παραμένουν καλές, τα απογοητευτικά μάκρο «μέτρησαν» περισσότερο στη ζυγαριά. Αν και σαφώς καθοριστικός παράγοντας για την επιδείνωση του κλίματος στην αμερικανική αλλά και διεθνή αγορά ήταν η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν πως μεγάλος αριθμός στελεχών συγκλίνουν, πλέον, προς την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων πριν τα τέλη της χρονιάς.

Η εξέλιξη αυτή επιβάρυνε το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επηρεάζοντας αναλόγως ομόλογα και δολάριο. Ειδικά το τελευταίο έχει επιδοθεί σε μια σταθερή ανοδική τροχιά, που με τη σειρά του οδηγεί πτωτικά τις τιμές των commodities.

Ενδεικτικά ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι βασικών έτερων νομισμάτων κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο στα 93,67 και προμηνύεται να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 1,3%.

Στον αντίποδα, το πετρέλαιο υποχωρεί και σήμερα με τις εβδομαδιαίες απώλειες για το αμερικανικό WTI να πλησιάζουν το 8%, ενώ ανάλογες απώλειες της τάξεως του 7% μετρά και ο χαλκός. Αυτή την ώρα το WTI διαμορφώνεται στα 62,23 δολάρια με πτώση 2%, ενώ ο χρυσός ανεβαίνει ελαφρά κατά 0,23% στα 1.787 δολάρια την ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 1,232%, από το 1,78% που είχε ανέβει στα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street