![Καλή η ιδιωτικότητα αλλά καλύτερες οι δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/προσωπικά-δεδομένα.jpg)
Σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) Ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα με ιστότοπους και εφαρμογές με αντάλλαγμα τη δωρεάν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky.
Ο θερμικός χάρτης απορρήτου των δεδομένων της Kaspersky διερευνά τη σημασία και τις ανησυχίες που αισθάνονται οι καταναλωτές σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων τους. Αποκαλύπτει ότι παρά τους προβληματισμούς περί απορρήτου, οι χρήστες είναι πρόθυμοι να ζητήσουν από τις εταιρείες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο με αντάλλαγμα εκπτώσεις (45%), μεγαλύτερη ευκολία στο διαδίκτυο (43%) και «δωρεάν υπηρεσίες/ αγαθά» (40%).
Παρόλο που σχεδόν κάθε Ευρωπαίος χρήστης του διαδικτύου (95%) πιστεύει ότι η ιδιωτικότητα των δεδομένων είναι σημαντική, μόνο οι μισοί (52%) πιστεύουν ότι ελέγχουν πραγματικά πόσοι οργανισμοί έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερους από οκτώ στους δέκα (84%) ερωτηθέντες να ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα πέσουν σε λάθος χέρια τα επόμενα δύο χρόνια και τα δύο τρίτα (66%) να ανησυχούν ότι τα δεδομένα τους θα κλαπούν και θα χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο. Αλλά αυτές οι ανησυχίες δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και συμπεριφορές.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/Kaspersky_Privacy-heatmap-461x600.jpg)
Όσον αφορά την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με οργανισμούς, οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες έχουν επίσης χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης. Συνολικά, η Amazon και η Google είναι οι πιο αξιόπιστοι οργανισμοί που φροντίζουν τα δεδομένα με ασφάλεια και υπευθυνότητα, αλλά αυτό ισχύει για λιγότερο από τους μισούς (49% η κάθε μία), ακολουθούμενο από την κυβέρνηση του ερωτηθέντος (47%) και την Apple (45%). Από όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη στο Facebook για την προστασία προσωπικών δεδομένων θεωρείται η χαμηλότερη για μόλις το 29%.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, το δέλεαρ των βολικών υπηρεσιών διαδικτύου έχει κάνει πολλούς καταναλωτές λιγότερο πιθανό να λάβουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν το απόρρητο των δεδομένων τους ή να πάρουν τον έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών από αυτούς τους οργανισμούς. Στην πραγματικότητα, σχεδόν έξι στους δέκα (58%) θα αποδεχτούν όλα τα cookies όταν περιηγούνται βιαστικά σε έναν ιστότοπο και, ανησυχητικά, οι τρεις στους 10 (30%) χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς ιστότοπους ή εφαρμογές. Αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στη Δανία, σε ποσοστό 35%.
Η Δανία είναι επίσης η χώρα οι κάτοικοι της οποίας έχουν τη μικρότερη ανησυχία ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα καταλήξουν σε λάθος χέρια (μόλις 77%, έναντι 94% στην Πορτογαλία). Αντίθετα, η Γαλλία είναι η χώρα που αισθάνεται λιγότερο τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων της σε μόλις 35%. Αυτό οδήγησε επίσης τη χώρα αυτή στα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε οργανισμό με τα προσωπικά τους δεδομένα – μόλις το 36% εμπιστεύεται την κυβέρνησή του ότι φροντίζει με ασφάλεια τα δεδομένα του.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του