-«Αν περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φόρο θέρμανσης στα κτήρια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην ανέχεια…».
-Και γιατί θα συμβεί αυτό;
-«Επειδή ούτε ο καύσωνας, ούτε το κρύο τον χειμώνα και σίγουρα ούτε η ενεργειακή φτώχεια αντιμετωπίζονται με ημίμετρα και ανεπαρκή επιδόματα κατανάλωσης…».
Η συζήτηση με την υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Ελλάς Σάντυ Φαμελιάρη έχει πάντα ενδιαφέρον.
-Σάντυ, όχι άλλες κακές ειδήσεις…
nearly-Zero Energy Buildings
-«Στα λέω αυτά διότι η χώρα μας έχει υποχρέωση στόχου για κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nearly –Zero Energy Buildings-nZEB) έως το 2050».
-Καλό είναι αυτό, αν σκεφτείς τι κατανάλωση είχαμε (και έχουμε ακόμη) φέτος εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
-«Αυτό όμως μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό ανακαινίσεων περίπου 150.000 κατοικιών το χρόνο (!). Οι ανακαινίσεις αυτές οφείλουν να είναι ριζικές (deep renovation) και να μετατρέπουν τις κατοικίες σε κατοικίες μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB). Tα κριτήρια γι’ αυτά τα κτήρια έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021, κάτι που δεν έχει συμβεί…», μου επισημαίνει η Σάντυ Φαμελιάρη.
«Εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην ανέχεια…», τι είπε η γυναίκα. Και δυστυχώς έχει δίκιο. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, δεν χρειάζεται να περάσει και αρκετός καιρός μέχρι να γίνει αυτό πράξη…
Κοιτάξτε τι γίνεται φέτος. Με τους καύσωνες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο –αυτό το καλοκαίρι- τα air condition πήραν φωτιά. Φωτιά όμως θα πάρουν (αν δεν πήραν ήδη) και οι λογαριασμοί του ρεύματος…
Υπέρογκοι λογαριασμοί…
Φανταστείτε τώρα, τι θα τραβήξουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Και το βασικότερο: που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους ώστε να έχουν μόνιμα δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα χωρίς να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα είναι τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής.
Και τα ελληνικά νοικοκυριά (μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας 2011) παρουσιάζουν – με κλιματική αναγωγή- τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη: περίπου 30% μεγαλύτερη από την Ισπανία και περίπου διπλάσια από την Πορτογαλία. Επίσης η ενεργειακή κατανάλωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις σκανδιναβικές χώρες.
Βαθιές και άμεσες παρεμβάσεις…
-«Ο ελληνικός κτηριακός τομέας χρειάζεται βαθιές και άμεσες παρεμβάσεις, μα πάνω απ’όλα χρειάζεται τολμηρά μέτρα και πολιτικές. Και τα μέτρα που παίρνονται αδυνατούν να προστατέψουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τα αμόνωτα, προβληματικά και ενεργοβόρα κτήρια», υποστηρίζει η Σάντυ Φαμελιάρη. «Όλα αυτά τα μέτρα, με τους « κόφτες», το ανώτατο όριο επιλεγμένου εξοπλισμού τα 28.000 ευρώ ουσιαστικά αναμένεται να οδηγήσουν σε επιφανειακές αναβαθμίσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των επιλέξιμων αιτήσεων…».
Μέτρα (από χθες) λοιπόν διότι οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα είναι τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής… Και δεν πρέπει να οδηγηθούν στην ανέχεια…
Latest News
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία