Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ, θέλοντας να ξεφύγουν από τη φρίκη των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πρόκειται για δυτικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους σε οργανισμούς βοήθειας, καθώς και Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με κυβερνήσεις ή υπηρεσίες της Δύσης, ή θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της φύσης της εργασίας τους, όπως δημοσιογράφοι, μεταφραστές ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα από την Καμπούλ έκαναν στάση στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, τη Ντόχα στο Κατάρ ή το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, όπου όσοι που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν προωθούνται με τακτικές πτήσεις προς τη χώρα υποδοχής.

Ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία, όπως μεταδίδει και ο βρετανικός Guardian.

Η Αλβανία υποδέχεται τους αφγανούς πρόσφυγες

«Έχουμε υπάρξει κι εμείς Αφγανοί προσπαθώντας να ξεφύγουμε από τη δικιά μας κόλαση. Η Αλβανία δεν γίνεται να έχει «κοντή» μνήμη. Το χρωστάμε στα παιδιά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Οι πρώτοι 400 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα την Κυριακή.

«Γιατί να μην έρθουν; Όταν εμείς το χρειαζόμασταν, άλλες χώρες μας βοήθησαν και μας υποδέχτηκαν», είπε ένας κάτοικος στην κάμερα του Top Channel.

«Είμαι σίγουρη πως η κυβέρνηση θα πράξει σωστά και θα υπάρχει έλεγχος, άλλωστε ποια κυβέρνηση θέλει το κακό του λαού της;» λέει μια άλλη κάτοικος.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Top Channel, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η χώρα, όπως και η διάρκεια παραμονής τους. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως η παραμονή τους θα είναι «προσωρινή».

Οι Αφγανοί που θα στεγαστούν στο Μπεράτ φαίνεται να είναι οι πιο τυχεροί καθώς θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο της πόλης.

Η δομή φιλοξενίας είναι έτοιμη και εκτός από τη στέγαση, αναμένεται να προσφερθεί στους πρόσφυγες ψυχολογική υποστήριξη, ενώ προβλέπεται ειδικό περιβάλλον για ιατρική περίθαλψη και προσωρινή στέγαση.

Θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο;

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Top Channel που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, στους αφγανούς πρόσφυγες θα δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Αυτό γίνεται για να πληρούνται οι ισχύοντες νόμοι του αλβανικού κράτους καθώς απαιτείται την αίτηση για άδεια παραμονής στη χώρα μας βάσει του άρθρου 33 της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Διεύθυνσης Συνόρων και Μετανάστευσης που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Top Channel υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα προσφερθούν στους Αφγανούς πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση ειδικής θεώρησης SIV (Special Immigrant Visas) , μετά την επεξεργασία της αίτησης από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι Αφγανοί που θα φτάσουν στην Αλβανία θα πρέπει να αποδείξουν τη συνεργασία τους με τον αμερικανικό στρατό ή το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ενώπιον των αμερικανικών αρχών θεωρήσεων.

Αντιμέτωποι με μια ακόμα προσφυγική κρίση;

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από τον Ιανουάριο, έναντι 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν ήδη εκτοπιστεί στην αρχή του έτους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, περίπου 300.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας την τελευταία εβδομάδα.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη έξοδος ανθρώπων από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο. Με τους Ταλιμπάν να έχουν κλείσει βασικά συνοριακά σημεία, το Πακιστάν να έχει οχυρώσει πρόσφατα τα σύνορά του με το Αφγανιστάν και την Τουρκία – που ήδη φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα προσφύγων – θα είναι δύσκολο για πολλούς Αφγανούς να βρουν διέξοδο.

Περαιτέρω καταστολή των Ταλιμπάν, ξηρασίες και ανάπτυξη της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες