
Όπως είχε εξαγγελθεί δια στόματος του ίδιου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, προ μηνών, η Κίνα προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση, που επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν νόμιμα ένα τρίτο παιδί, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει μια δημογραφική κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει τις ελπίδες της αυξημένη ευημερία και παγκόσμια επιρροή.
Έτσι, το νομοθετικό όργανο τροποποίησε την Παρασκευή τον Νόμο για τον Πληθυσμό και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό ως μέρος μιας προσπάθειας δεκαετιών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να υπαγορεύσει το μέγεθος των οικογενειών σύμφωνα με τις πολιτικές οδηγίες.
Με τις νέες τροποποιήσεις ακυρώνονται τα πρόστιμα για παραβίαση των προηγούμενων περιορισμών, ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται πρόσθετες γονικές άδειες και πόροι για την φροντίδα των παιδιών. Τονίζεται επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα σε θέματα χρηματοδότησης, φορολογίας, εκπαίδευσης, στέγασης και απασχόλησης ώστε να «μειωθεί το βάρος των οικογενειών» από τα περισσότερα παιδιά.
Η τροπολογία επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες διακρίσεις σε βάρος εγκύων γυναικών και νέων μητέρων στον εργασιακό χώρο που θεωρείται ένα από τα κύρια αντικίνητρα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, μαζί με το υψηλό κόστος και την περιορισμένη στέγαση.
Από τις αρχές του ’80 η πολιτική του ενός παιδιού
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Πεκίνο είχε εισαγάγει την πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένειας καθώς τότε ο πληθυσμός αυξανόταν γοργά στο ένα δισ. Το 2013 η κυβέρνηση επέτρεψε σε ζευγάρια να κάνουν δύο παιδιά όταν ο ένας γονέας δεν είχε άλλα αδέλφια. Από το 2015 και μετά το Πεκίνο επέτρεψε στις οικογένειες να κάνουν δύο παιδιά, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα.
Ακόμη και τότε όμως, δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες οι οικογένειες την ευχέρεια αυτή. Αυτό είναι που προκαλεί και τα μεγαλύτερα ερωτηματικά τώρα, για το εάν θα πετύχει η κίνηση του Πεκίνου να επιτρέψει και τρίτο παιδί.
Η απογραφή που γίνεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια έδειξε πέρσι ότι γεννήθηκαν στη χώρα συνολικά 12 εκατ. παιδιά. Ήταν η τέταρτη συνεχής χρονιά που καταγράφηκε μείωση στις γεννήσεις παρά τη χαλάρωση των περιορισμών αυτών, καθώς το 2016, για παράδειγμα, είχαν γεννηθεί σχεδόν 18 εκατ. παιδιά. Σήμερα ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,41 δισ. και αναμένεται εάν δεν αλλάξει κάτι να αρχίσει να μειώνεται από το 2025.
Αυξήθηκε το ποστοστό ηλικιωμένων
Η ίδια απογραφή έδειξε ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο. Κατέγραψε μεγάλη αύξηση των Κινέζων με ηλικία άνω των 60 ετών, που στα τέλη του 2020 αποτελούσαν πλέον το σχεδόν 19% του συνολικού πληθυσμού από 13% το 2010 σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Wall Street Journal. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των πολιτών της Κίνας με ηλικία από 15 έως 59 έτη, όσων δηλαδή βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν, υποχώρησε από το 70% στο 63%.


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ