Ο κύριος στόχος στο Αφγανιστάν τώρα είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τη χώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι καταγγελίες για βία και καταστολή συνεχίζονται παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες από τους Ταλιμπάν.

«Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο για να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», είπε ο ίδιος την Παρασκευή στο CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν από τα τέλη Ιουλίου και 5.700 τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι οι περισσότεροι από τους απομακρυνόμενους είναι Αφγανοί υπήκοοι.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή, πολλοί σύμμαχοι προσφέρθηκαν να δεχτούν πρόσφυγες σε προσωρινή βάση ή να επανεγκαταστήσουν ορισμένους Αφγανούς πιο μόνιμα, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Μεταξύ αυτών, η Πολωνία, η Ουγγαρία, ο Καναδάς  «και πολλές άλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχία για την απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Αφγανιστάν, αλλά θέλουν, επίσης, να βοηθήσουν τους ντόπιους να φύγουν. Επισημαίνεται, δε, ότι πολλοί Αφγανοί έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

«Ήδη έχουμε καταφέρει να βγάλουμε πολλούς, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε», τόνισε ο Σόλτενμπεργκ.

«Δύσκολη επιλογή»

Η Δύση έχει επικριθεί για το χάος που δημιουργήθηκε στο Αφγανιστάν μετά την ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού παλατιού.

Το ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησαν την τοπική αφγανική κυβέρνηση για την αποτυχία να σταθεί ενάντια στους Ταλιμπάν.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ έκανε μια «πολύ δύσκολη επιλογή» όταν αποφάσισε να αποσύρει αυτά τα στρατεύματα, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως εγκατάλειψη από ορισμένους παρατηρητές.

Υπάρχουν «σοβαρές και δύσκολες ερωτήσεις» που πρέπει να τεθούν σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης αυτής της απόσυρσης, σχολίασε στο CNBC.

Αλλά, η παραμονή στη χώρα σήμαινε ότι υπήρχε ο κίνδυνος μιας «ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης με περισσότερα θύματα, περισσότερη βία» και ίσως την ανάγκη αποστολής περισσότερων στρατευμάτων, είπε. Από την άλλη, η αποχώρηση σήμαινε ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εξουσία.

Υπήρξαμε πολύ σαφείς για τους κινδύνους τερματισμού της στρατιωτικής μας αποστολής, αλλά αυτό που δεν περιμέναμε και πραγματικά αποτέλεσε έκπληξη για εμάς ήταν η ταχύτητα της κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας», σημείωσε. «Αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή μας και τα σκληρά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν», κατέληξε ο Γενς Σόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα