
Τη νέα εθνική στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, ανακοίνωσε η Τουρκία. Όπως φαίνεται σε εγκύκλιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οδικός χάρτης 2021-2025 καθόρισε έξι προτεραιότητες που καλύπτουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές και την ποιότητα των δεδομένων.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει στόχους για την αύξηση του μεριδίου της τεχνητής νοημοσύνης στο 5% του ΑΕΠ καθώς και 50.000 θέσεις εργασίας στον τομέα, σύμφωνα με την εγκύκλιο.
Η τοποθέτηση της Τουρκίας μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών στους διεθνείς δείκτες τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης ένας από τους στόχους της στρατηγικής.
Η στρατηγική, η οποία θα εφαρμοστεί επίσημα την Τρίτη, προβλέπει ότι οι τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διπλασιαστούν σε πέντε χρόνια.
Όπως δείχνουν μελέτες, η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεισφέρει 13-15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030 και το 13-14% της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει φτάσει τις 2.000, αυτός ο αριθμός είναι περίπου 200 στην Τουρκία.
Περίπου οι μισές πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης στην Τουρκία βρίσκονται σε πανεπιστημιακά τεχνολογικά πάρκα, με το 73% να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε προσωπικά τον πρόλογο του εγγράφου στρατηγικής, τονίζοντας την επίδραση των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες παραγωγής, την καθημερινή ζωή και τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τη δήλωση, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτήν του Διαδικτύου.
Τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι μια τέτοια τεχνο-οικονομική κίνηση της Τουρκίας είχε τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανθρωπότητα στο σύνολό της.


Latest News

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Τι ζητούν 400 αστέρες του Χόλιγουντ από τον Τραμπ - Ο ρόλος της ΑΙ
Ποια απάντηση έδωσε το Χόλιγουντ στο Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Τραμπ

Καλή, αλλά (παν)άκριβη η τεχνητή νοημοσύνη
Καθώς τα AI μοντέλα γίνονται πιο πολύπλοκα, απαιτούν όλο και περισσότερους υπολογιστικούς πόρους

Τεχνητή νοημοσύνη: Πως φέρνει επανάσταση στο Fast Food - Ο ρόλος της Nvidia
Η Yum Brands, ιδιοκτήτης των Taco Bell and Pizza Hut, στοχεύει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί πελάτες

Γαϊτάνης: Το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί AI
Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Invest In Greece

Στα 144 δισ. δολάρια οι ευρωπαϊκές δαπάνες για AI έως το 2028
Το λογισμικό παραμένει το κορυφαίο τμήμα των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της συνολικής αγοράς AI και GenAI, αναφέρει η έκθεση της IDC