Τη νέα εθνική στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, ανακοίνωσε η Τουρκία. Όπως φαίνεται σε εγκύκλιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οδικός χάρτης 2021-2025 καθόρισε έξι προτεραιότητες που καλύπτουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές και την ποιότητα των δεδομένων.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει στόχους για την αύξηση του μεριδίου της τεχνητής νοημοσύνης στο 5% του ΑΕΠ καθώς και 50.000 θέσεις εργασίας στον τομέα, σύμφωνα με την εγκύκλιο.
Η τοποθέτηση της Τουρκίας μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών στους διεθνείς δείκτες τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης ένας από τους στόχους της στρατηγικής.
Η στρατηγική, η οποία θα εφαρμοστεί επίσημα την Τρίτη, προβλέπει ότι οι τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διπλασιαστούν σε πέντε χρόνια.
Όπως δείχνουν μελέτες, η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεισφέρει 13-15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030 και το 13-14% της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει φτάσει τις 2.000, αυτός ο αριθμός είναι περίπου 200 στην Τουρκία.
Περίπου οι μισές πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης στην Τουρκία βρίσκονται σε πανεπιστημιακά τεχνολογικά πάρκα, με το 73% να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε προσωπικά τον πρόλογο του εγγράφου στρατηγικής, τονίζοντας την επίδραση των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες παραγωγής, την καθημερινή ζωή και τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τη δήλωση, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτήν του Διαδικτύου.
Τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι μια τέτοια τεχνο-οικονομική κίνηση της Τουρκίας είχε τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανθρωπότητα στο σύνολό της.
Latest News
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
AI factory: Η ελληνική πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής και διεισδύει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας
Νέα μέθοδος από το MIT στην εκπαίδευση ρομπότ - Πώς αξιοποιεί μοντέλα όπως το GTP-4
Απώτερες στόςο ένας παγκόσμιος εγκέφαλος ρομπότ που θα μπορεί κανείς να τον "κατεβάζει" και να τον χρησιμοποιεί στο ρομπότ του
Η Disney επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Τα σχέδια του ομίλου
Διάφορα τμήματα εντός της Disney εξερευνούν εφαρμογές για την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία τοποθετεί ψηφιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο
Πώς εκμεταλλεύθηκαν την Meta οι Κινέζοι για στρατιωτικούς σκοπούς
Η Κίνα χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα προς στρατιωτικές και χρήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]
Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Τι θα γινόταν αν η Microsoft άφηνε την OpenAI... ελεύθερη;
Η Microsoft έχει ήδη αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από την OpenAI - Η Amazon, από την πλευρά της, θα ήταν ευτυχής να αποκτήσει πρόσβαση στα μοντέλα της OpenAI
Πώς η AI αλλάζει και τις τράπεζες
Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα – 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών ήδη τη χρησιμοποιούν