![Nord Stream 2 – «Επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» της Ρωσίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/nord-stream2-scaled.jpg)
Ο ρωσο-γερμανικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας , καθώς έκανε δεκτή στο Κίεβο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που έχει αγωνιστεί για αυτό το σχέδιο.
Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περνάει κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, στερώντας από την Ουκρανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο, τα οποία αποκομίζει αυτή τη στιγμή για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της αλλά κι ένα μέσο διπλωματικής πίεσης μπροστά στον Ρώσο αντίπαλό της.
Ασφάλεια
«Εξετάζουμε αυτό το σχέδιο αποκλειστικά υπό το πρίσμα της ασφάλειας και το θεωρούμε ως ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Πιστεύω πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο όπλο, όχι μονάχα για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι βασικοί κίνδυνοι με την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα βαρύνουν την Ουκρανία», τόνισε.
Συμβιβασμός
Η καγκελάριος, που αποχωρεί από την εξουσία το φθινόπωρο, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει το Κίεβο, σημειώνοντας πως βρέθηκε ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κατασκευή, προκειμένου να επιτραπεί το έργο να γίνει υπό την προϋπόθεση πως η Μόσχα δεν θα το χρησιμοποιήσει για να αποδυναμώσει την Ουκρανία και θα παρατείνει τη σύμβαση διαμετακόμισης αερίου πέραν του 2024.
Η Μέρκελ υπενθύμισε πως ζήτησε την Παρασκευή στη Μόσχα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η «σύμβαση διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει το 2024, να παραταθεί».
«Συμφωνούμε με τους Αμερικανούς ότι το αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ένα γεωπολιτικό όπλο και στην τελική θα το δούμε σε λειτουργία με την ανανέωση της σύμβασης. Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», σημείωσε.
Όμως, ο πρόεδρος Ζελένσκι εκτιμά πως δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής κάτι σχετικά με το θέμα της παράτασης της συμφωνίας διαμετακόμισης παρά μόνο «πολύ γενικά πράγματα».
Η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε πως κατανοεί «τις μεγάλες ανησυχίες» του προέδρου Ζελένσκι, όμως διαβεβαίωσε πως η γερμανο-αμερικανική συμφωνία επιτρέπει την επιβολή «κυρώσεων εάν το αέριο χρησιμοποιηθεί ως όπλο».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποσχέθηκε, εξάλλου, ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα είναι «δεσμευτικές επίσης και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις» της Γερμανίας, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου