Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η μεγαλύτερη κατανομή Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) στην ιστορία – περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που «αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την καταπολέμηση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλία αυτής το ΔΝΤ θα δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 650 δισ. δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια, να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας τους και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως τονίζει η κ. Γκερογκίεβα, η κατανομή των SDR θα προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα – συμπληρώνοντας τα αποθέματα συναλλάγματος των χωρών και μειώνοντας την εξάρτησή τους από ακριβότερα εσωτερικά ή εξωτερικά χρέη.

Πώς θα κατανεμηθούν τα SDR

Οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην κρίση.

«Τα SDR διανέμονται σε χώρες ανάλογα με τις ποσοστώσεις τους στο ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 275 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα πάνε σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, εκ των οποίων οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα λάβουν περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ-που ισοδυναμούν με το 6 % του ΑΕΠ σε ορισμένες περιπτώσεις» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Τα SDR είναι ένας πολύτιμος πόρος και η απόφαση για τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους εναπόκειται στις χώρες μέλη μας» πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι για τη στήριξη των χωρών και τη διασφάλιση της διαφάνειας το ΔΝΤ παρέχει ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων της νέας κατανομής και πώς μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τακτική παρακολούθηση

Το ΔΝΤ θα παρέχει επίσης τακτικές ενημερώσεις για όλες τις κατοχές SDR και τις συναλλαγές συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης παρακολούθησης για τη χρήση των SDR σε δύο χρόνια.

«Το ΔΝΤ συνεργάζεται επίσης με τις χώρες μέλη του για τη δυνατότητα ενός νέου Resilience and Sustainability Trust, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διοχετευόμενα SDR για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες χώρες με διαρθρωτικό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα. Μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η διοχέτευση SDR για την υποστήριξη του δανεισμού από τράπεζες ανάπτυξης» υπογράμμισε.

«Αυτή η κατανομή SDR είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ευρύτερης προσπάθειας του ΔΝΤ να υποστηρίξει χώρες μέσω της πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει: 117 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε νέα χρηματοδότηση για 85 χώρες, ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους για 29 χώρες χαμηλού εισοδήματος και συμβουλές πολιτικής και υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων σε περισσότερες από 175 χώρες για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και πιο βιώσιμη ανάκαμψη».

Η έγκριση

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση ενεκρίθη από το Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 2 Αυγούστου 2021, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας ρευστότητας.

«Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση – η μεγαλύτερη κατανομή SDR στην ιστορία του ΔΝΤ και μια ώθηση για την παγκόσμια οικονομία σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης. Η κατανομή SDR θα ωφελήσει όλα τα μέλη, θα αντιμετωπίσει τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη για αποθέματα, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες χώρες μας που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 », είχε πει τότε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του