
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν σήμερα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με το πως θα κλείσουν ραντεβού όσοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται πως τρίτη δόση θα λάβουν συγκεκριμένα οι ομάδες υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κλπ).
Την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αναμνηστική δόση και σε άλλες κατηγορίες έχει ήδη αρχίσει να εξετάζεται τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένει και την έγκριση από τον EMA, αλλά και από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν ληφθεί το πράσινο φως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δωθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τότε θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμΕΑ, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες που έκαναν πρώτες τον εμβόλιο τον περασμένο χειμώνα, δηλαδή οι άνω των 60 και των 70 ετών.
Στην τελευταία ομάδα το σκεπτικό είναι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες πως μετά την παρέλευση των οκτώ μηνών η αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA εξασθενεί.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ζητά ένα μορατόριουμ της χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί. Και γι αυτόν τον λόγο συστήνει η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.
Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους κλπ. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.
Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα στο MEGA και η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας πως εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και όταν δοθεί το πράσινο φως θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι 70αρηδες.
«Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες, έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Οι μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι η πιθανότητα ήταν 3 με 9 στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, μικρή η πιθανότητα. Ενώ οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές, ακόμα σημαντικότερο είναι ότι είναι καλοήθους πρόγνωσης. Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναστέλλουν το εμβόλιο», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.
Κινδυνεύουν και τα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα
«Ενώ στην αρχή της πανδημίας λέγαμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τελικά αποδεικνύεται, και ιδιαίτερα με το στέλεχος Δέλτα, ότι τα παιδιά κολλάνε τους άλλους αλλά και τα ίδια νοσούν. Στις ΗΠΑ το 18% των νοσηλευομένων είναι τα παιδιά».
Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να μπουν σε ΜΕΘ. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, ωστόσο θα νοσήσουν ήπια.
«Έχει αρχίσει μία φασαρία ότι ενώ στην αρχή το εμβόλιο ήταν 100% ασφαλές, μετά έπεφτε το ποσοστό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως για να κάνουν κάτι πολύ ελαφρό, που σπάνια θα τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να τρέξουν αυτή τη στιγμή, γιατί κινδυνεύουν διπλή φορά για βαριά νόσηση, για εντατική».


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση