
Σε συγκοινωνούντα δοχεία εξελίσσονται δύο εκκρεμότητες του e – ΕΦΚΑ που αφορούν τις συντάξεις χηρείας και την αποπληρωμή των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που καθυστερεί επί μήνες.
Η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% σε όσους απασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο e – ΕΦΚΑ δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Ως εκ τούτου καθυστερεί και η απόδοση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση, αφού οι συγκεκριμένες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογισθεί, ούτε έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο οι κληρονόμοι δικαιούνται τη σύνταξη.
Μάλιστα ο e – ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωσή του συγκαταλέγει τις περιπτώσεις αυτές στις «ειδικές» και σημειώνει ότι «οι έλεγχοι για αυτές είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό απαιτείται περισσότερος χρόνος».
Πάντως ο ΕΦΚΑ για τον έλεγχο των συντάξεων χηρείας έχει θέσει προθεσμία -στους δικαιούχους- έως το τέλος του μήνα Αυγούστου προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη και όχι μειωμένη κατά 50%.
Σύμφωνα με τον νόμος 4611/19 ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.
Με την προθεσμία του ΕΦΚΑ καλούνται 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του δημοσίου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης.
Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου, θα μειωθούν κατά 50%.
Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, περικόπησαν -αιφνιδιαστικά- τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει.
Όπου προκύπτει αναδρομική επιστροφή ποσών, αυτή θα γίνεται με δόσεις, καθώς ενδέχεται οι επιστροφές να είναι υψηλές.
Επίσης, ενδέχεται οι επιστροφές να συμψηφίζονται με τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, εφόσον ο δικαιούχος περιμένει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Αυτές είναι οι «ειδικές περιπτώσεις» που αναφέρει ο e – ΕΦΚΑ.


Latest News

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό