Ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά, σχετικά με μελλοντικές επιπτώσεις αλλά και τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει επιβραδύνει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει ανάλυση της ICIS, μιας υπηρεσίας πληροφοριών για τον κλάδο των εμπορευμάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά τις προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να καθησυχάσει αναφορικά με τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, λέγοντας ότι μπορεί να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο «ως όπλο».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός αυτός έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα , αυξάνει την εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην περιοχή.

Ο ρόλος της Gazprom

Όπως γράφει το CNBC, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Gazprom , ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μπορεί να περιορίζει την παράδοση της προαιρετικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να υποστηρίξει την θέση της για την έναρξη ροών μέσω του Nord Stream 2.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η Gazprom ετοιμάζεται για την έναρξη του Nord Stream 2 και ελπίζει να ασκήσει ένα στοιχείο μόχλευσης όσον αφορά την προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι όταν όλα τα ρυθμιστικά όρια ξεπεραστούν αυτή η διαδικασία θα είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερη. », δήλωσε στο CNBC ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής Ευρωπαίος αναλυτής φυσικού αερίου στο ICIS.

«Εάν υπάρχει λιγότερο φυσικό αέριο από το κανονικό και η τιμή είναι υψηλή, τότε μπορεί να απλοποιήσει αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει η Gazprom παρέπεμψε το CNBC σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Telegram στις 16 Αυγούστου. Η εταιρεία περιέγραψε τον Αύγουστο ως «έναν ακόμη« χειμερινό »μήνα στην αγορά φυσικού αερίου», σύμφωνα με μετάφραση.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η το αυξημένο φορτίο στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου συνέπεσε με την παραδοσιακή περίοδο προγραμματισμένης προληπτικής συντήρησης και προετοιμασίας για την περίοδο του φθινοπώρου -χειμώνα, «η οποία δεν μπορεί να σταματήσει».

«Η πρακτική των τελευταίων ετών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι η χειμερινή περίοδος έχει επίσης μετατοπιστεί στον ανοιξιάτικο μήνα Μάρτιο. Επομένως, τώρα, το καλοκαίρι, η προτεραιότητα είναι η άντληση αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης », δήλωσε η εταιρεία.

Τι συμβαίνει;

Η ροή φυσικού αερίου στο δυτικότερο σημείο του αγωγού Yamal -ένας στρατηγικά σημαντικός αγωγός 2.000 χιλιομέτρων που διασχίζει τέσσερις χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία και Γερμανία-μειώθηκε στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το ICIS.

Επιπλέον, η προμήθεια από τον ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο Marzec-Manser είπε ότι για να μεταφέρει η Ρωσία φυσικό αέριο μέσω γειτονικών κρατών όπως η Ουκρανία, πρέπει πρώτα να αγοράσει πρόσβαση σε έναν αγωγό, «σαν δρόμο με διόδια». Η διαδρομή Nord Stream 1 είναι μια επιλογή, αν και αυτή ανήκει ήδη στη Gazprom. Ο αγωγός Yamal είναι μια δεύτερη σημαντική διαδρομή και, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, λειτουργούσε με μεγάλη δυναμικότητα όπως αναμενόταν.

«Τρίτον, υπάρχει η ουκρανική διαδρομή, η οποία προφανώς βαρύνεται από πολλές πολιτικές αποσκευές», συνέχισε.

Η Valentina Bonetti, ανώτερη αναλύτρια φυσικού αερίου στην S&P Global Platts, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία θεωρεί την πρόσφατη πτώση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη «ως συνέπεια που προκαλείται από ένα φυσικό ζήτημα» που διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο για να επιστρέψει σε πλήρεις ροές.

«Η Gazprom εδώ και καιρό υπερηφανεύεται ότι είναι πολύ αξιόπιστη και άμεση στην αποκατάσταση της προσφοράς μετά από ατυχήματα», δήλωσε η Bonetti. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο πρόσφατος στόχος της εταιρείας σε μια «στρατηγική υπερτιμημένης αξίας» είχε δοκιμάσει την ικανότητα της εταιρείας να αποκαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου και να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για να επιτρέψει την ομαλή έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2.

Ενώ η Gazprom παράγει επί του παρόντος πάνω από το εύρος των πέντε ετών, η Bonetti είπε ότι χρειάζεται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου τόσο για εγχώριες ενέσεις αποθήκευσης όσο και για πολύ υψηλότερες ετήσιες εξαγωγές στην Τουρκία.

Στα ύψη οι τιμές

Η S&P Global Platts πιστεύει ότι οι ρωσικές ροές προς την Ευρώπη θα ανακάμψουν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και αναμένει ότι οι ροές του Nord Stream θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Gazprom φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια σχετικά επικείμενη έναρξη.

Οι τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί πάνω από 116% από την αρχή του έτους, με το δείκτη αναφοράς ICIS TTF να κλείνει στο υψηλό όλων των εποχών των 47,86 ευρώ (56,17 δολάρια) ανά μεγαβατώρα στις 16 Αυγούστου. Αντανακλά μια σφιχτή αγορά , με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει απίστευτα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και να ανακάμπτει τη ζήτηση LNG της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής.

Ο βάτραχος στο βραστό νερό

«Η Ευρώπη θα είναι σαν τον βάτραχο μέσα στο βραστό νερό, και θα διαπιστώσει ότι είναι σε πρόβλημα όταν θα είναι πολύ αργά» σχολίασε από την πλευρά της η Kristine Berzina, ανώτερος συνεργάτης στη Συμμαχία για την Εξασφάλιση της Δημοκρατίας, μια ομάδα υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει πολλά περιθώρια να δημιουργήσει σενάρια που είναι οδυνηρά για την Ευρώπη αλλά δεν ξεπερνούν τα κρίσιμα όρια. Κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα, θα ήταν επωφελές για τη Ρωσία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του