Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν το δίκαιο για να «εδραιώσουν την ηγεμονία τους», σε απάντηση των επικρίσεων εναντίον του Πεκίνου που διατύπωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία επισκέπτεται τη Σιγκαπούρη.
Σε μια επίσκεψη στην Ασία, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις συμμαχίες της απέναντι στην Κίνα, η Χάρις κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο ότι ασκεί πιέσεις και εκφοβίζει τις χώρες της περιφέρειας της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
«Το Πεκίνο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», είπε, παρουσιάζοντας το περίγραμμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ασία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαβάλλουν, να ασκούν πιέσεις και να εκφοβίζουν άλλες χώρες χωρίς να καταβάλλουν το ελάχιστο τίμημα», της απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, παραπέμποντας στην αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνται πάντα το δίκαιο για να δικαιολογήσουν τον εγωισμό τους και να εδραιώσουν την ηγεμονία τους», υπογράμμισε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
«Όμως πόσοι άνθρωποι το πιστεύουν (ακόμη);» διερωτήθηκε, επικαλούμενος την κατάσταση στο Αφγανιστάν που «δείχνει ξεκάθαρα», όπως είπε, τι είναι το δίκαιο σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μιας θαλάσσιας ζώνης με σημαντικούς πόρους, από την οποία διέρχεται ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.
Όμως, τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, όπως και η Ταϊβάν, έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας στη ζώνη.
Το Πεκίνο κατηγορήθηκε ότι αναπτύσσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων εκτοξευτήρες πυραύλων, και ότι αγνοεί επιδεικτικά μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου του 2016 που έκρινε ότι δεν έχει βάση η πλειονότητα των ιστορικών διεκδικήσεών του.
Τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τις χώρες που αμφισβητούν τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του.
Η επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη Ασία διαδέχεται εκείνην του επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν τον περασμένο μήνα, ο οποίος είχε, επίσης, ασκήσει αυστηρή κριτική στις κινεζικές διεκδικήσεις σε αυτή τη διαφιλονικούμενη ζώνη.
Όμως, η κρίση στο Αφγανιστάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της υποστήριξης των ΗΠΑ στους εταίρους της και έριξε μια σκιά στην επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη Νοτιοανατολική Ασία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία