Ο Πλειοδότης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως στην ομιλία του στη ΔΕΘ να έχει να ανακοινώσει και το όνομα του πλειοδότη στον διαγωνισμό για το μετοχικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ. Τουλάχιστον τέσσερις προσφορές – από τους CVC Capital Partners First Sentier Investors, KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. και Macquarie Group- για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ αναμένει η μητρική ΔΕΗ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2020.
Το Παρελθόν: Και οι 4 διεκδικητές είναι ισχυρά διεθνή funds. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη αν κανείς θυμηθεί το τι συνέβη στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όπου εμφανίσθηκαν μόνον οι Κινέζοι της κρατικής State Grid. Άλλες εποχές, άλλα ήθη…
Η Ρήτρα
Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι ένα δάνειο – στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα κοινό ομολογιακό δάνειο- εμπεριέχει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2; Απλά πράγματα, καθαρές κουβέντες. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ! Ο λόγος για το νέο κοινό ομολογιακό δάνειο -ποσού έως 300 εκατ. ευρώ με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις, της ΔΕΗ.
Και ας περάσουμε στα της ρήτρας. Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χρηματοδοτικής πολιτικής της ΔΕΗ με την συνολική της στρατηγική για το περιβάλλον και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και θα έχει διάρκεια 3 έτη, με δυνατότητα παράτασης άλλα 2 έτη.
________________________________________
Ο Οδικός Χάρτης
Το Linkedin αλλά και άλλα social media αποκτούν ολοένα και περισσότερο του αποτελεσματικού εργαλείου ενός νέου τύπου αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης όπου η διάχυση της πληροφορίας δεν περνάει από το παραδοσιακό κανάλι των media. Ένα trend της εποχής μας που ισχυροποιείται από την στιγμή που αξιοποιείται από κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Τελευταίο παράδειγμα, η ανάρτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τον οδικό χάρτη της πράσινης νομισματικής πολιτικής.
Διαβάζω στην ανάρτηση της Λαγκάρντ: «Ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ανασκόπησης της στρατηγικής μας είναι ένας φιλόδοξος οδικός χάρτης για να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο έργο μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον δρόμο για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης δεν θα τον πορευτούμε μόνοι μας, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της έχοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο».
Στην Πράξη: Αλλά, ποιος είναι και τι σημαίνει στη πράξη αυτός ο οδικός χάρτης της Λαγκάρντ για την πράσινη νομισματική πολιτική;
Στο site της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβάζω σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα των τιμών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους για την κλιματική αλλαγή κατά τη λήψη των αποφάσεων πολιτικής μας. Θα συλλέξουμε δεδομένα που απαιτούνται για αναλύσεις κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.
Οι πολιτικές και τα μέτρα που σχετίζονται με το κλίμα εξαρτώνται από αξιόπιστα δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε σε νέους δείκτες που βοηθούν στην αξιολόγηση των αποτυπωμάτων άνθρακα των τραπεζών.
Θα εξετάσουμε πώς να μετρήσουμε την ευπάθειά τους σε φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και θα εργαστούμε για τη βελτίωση των δεικτών μας, σύμφωνα με την πρόοδο σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την αποκάλυψη και την υποβολή εκθέσεων για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Τα μακροοικονομικά μοντέλα βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλύσεων και των αποφάσεών μας.
Θα βελτιώσουμε τα μοντέλα μας για να λαμβάνουμε καλύτερα υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και των σχετικών πολιτικών στην οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο η νομισματική μας πολιτική τροφοδοτεί τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις».
Η Σημασία: Οι συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης φθάνουν σήμερα μέχρι και το γκισέ των τραπεζών ή αν προτιμάτε, τα ΑΤΜ και τα εξ αποστάσεως συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα πάντα στον χρηματοπιστωτικό τομέα – από τις απλές έως και τις σύνθετες χρηματοδοτήσεις- θα έχουν πλέον ρήτρα «κλιματικής κρίσης». Και η ρήτρα πέρα από απορρίψεις θα διαμορφώνει επιτόκια και αποδόσεις.
_______________________________________
Ο Μέτοχος
Ενισχύει και άλλο την μετοχική της παρουσία στην εισηγμένη εταιρεία Premia η ήδη μέτοχος της, Sterner Stenhus Greece AB, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. της Premia. Αξίζει να σημειωθεί ότι Sterner Stenhus πραγματοποίησε την πρώτη της είσοδο στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας την εταιρεία JPA (συμφερόντων ΑΒΑΞ), η οποία είχε συσταθεί με μοναδικό σκοπό την ανάληψη, μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι Σχολικές Μονάδες
Αλλά, τι σημαίνει η φάση της λειτουργίας και συντήρησης των σχολικών μονάδων; Όπως διαβάζω σε σχετικό έγγραφο της εταιρείας «δεδομένης της ολοκλήρωσης της φάσης κατασκευής των σχολικών μονάδων κατά το έτος 2017, βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της λειτουργίας και συντήρησης των σχολικών μονάδων. Η φάση αυτή απαιτεί συνεχή επίβλεψη, παρακολούθηση και τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στη Σύμβαση ΣΔΙΤ και τα παραρτήματα αυτής προκειμένου να τηρούνται οι προδιαγραφές των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όσον αφορά στην τήρηση των προδιαγραφών των υπηρεσιών, σημειώνεται ότι εφαρμόζεται πρόγραμμα διαχείρισης στο οποίο οι επιστάτες των σχολείων δηλώνουν τα προβλήματα, τις βλάβες, τις καταστροφές, τις απαιτούμενες επισκευές και εν γένει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου τα σχολεία να είναι πλήρως λειτουργικά».
______________________________________
Οι Ίδιες Μετοχές
Πάνω από το όριο του 5 % που υποχρεώνει τις εισηγμένες εταιρείες σε σχετικές ανακοινώσεις για το ποσοστό της βρέθηκε η εταιρεία MYTILINEOS. Μετά και την τελευταία απόκτηση, η MYTILINEOS κατέχει συνολικά 7.154.737 ίδιες μετοχές, ποσοστό 5,0071% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.
________________________________________
Η Διανομή
Παραδοσιακά τα μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα μας χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Αυτή την παράδοση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, οι δύο κορυφαίοι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί θα αναλάβουν και τα μεγάλα έργα του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Οι Επενδύσεις: Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας πέραν όλων των άλλων που προωθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τις επενδύσεις για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση του έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο και με το δίκτυο σε δασικές περιοχές. Οι λόγοι κάτι παραπάνω από προφανείς…
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις