Ξεκίνησε δειλά-δειλά να επαναλειτουργεί το μέγκα λιμάνι Νιγκμπό-Ζουσάν της Κϊνας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες διακοπής της λειτουργίας του λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Γεγονός που ενέτεινε την πίεση που δέχεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα πέντε πρώτα τάνκερ αναχώρησαν από το τέρμιναλ του Μεϊσάν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως σε λίγες ημέρες, αν όχι εβδομάδες, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του λιμανιού. Εφόσον βέβαια δεν εντοπιστούν και νέα κρούσματα.

Παράλληλα από αύριο θα αποκατασταθούν και οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ της πόλης του Νιγκμπό και του Πεκίνου, οι οποίες είχαν επίσης διακοπεί από τις 11 Αυγούστου, την ίδια μέρα που σταμάτησε και η λειτουργία του τέρμιναλ του Μεϊσάν στο λιμάνι, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Από το Μεϊσάν μόνο περνούσε το 25% του φορτίου του λιμανιού που ήταν ήδη στρατηγικό κέντρο για την διακίνηση κινεζικών προϊόντων προς τις διεθνείς αγορές.

Η παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας του Νιγκμπό είχε προκαλέσει, την ίδια ώρα, σημαντικά προβλήματα σε έτερα τερματικά κέντρα εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, όπως η Σανγκάη, η Σιαμέν και το Χονγκ Κονγκ, που αναγκάστηκαν να σηκώσουν το βάρος από τη χαμένη εμπορευματική κίνηση στο Νιγκμπό με αποτέλεσμα να… κρασάρουν και να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι μεγάλες αλυσίδες της Δύσης, όπως η Walmart και η Amazon, θα πρέπει να υπολογίζουν καθυστέρηση στη μεταφορά των εμπορευμάτων που μπορεί να φτάσει έως και τις δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή