Από το 2020 εκατοντάδες επενδυτές τοποθετήθηκαν μαζικά στις μετοχές της Pfizer και της BioNTech, δύο εταιρείες που ήταν έτοιμες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να τεθεί τέλος σε μια καταστροφική πανδημία. Και αυτά τα στοιχήματα απέδωσαν.

Τη Δευτέρα επίσης, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χορήγησε πλήρη έγκριση για το εμβόλιο κορωνοϊού Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Είναι το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Οι μετοχές της Pfizer κέρδισαν 2,5%, ενώ οι μετοχές της BioNTech σημείωσαν άνοδο 9,6%.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το εμβόλιο έλαβε την πρώτη του άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας την έναρξη εκστρατειών εμβολιασμού, η μετοχή της Pfizer αυξήθηκε κατά περίπου 30%. Οι μετοχές της BioNTech αυξήθηκαν περίπου 207% κατά την ίδια περίοδο.

Τα εμβόλια συνήθως δεν είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν για τις Big Pharma, ιδιαίτερα σε σύγκριση με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Αλλά η κλίμακα της πανδημίας δημιουργεί τεράστια έσοδα.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η αναλυτής της Morningstar, Karen Andersen είπε ότι βλέπει τις πωλήσεις της Pfizer να φτάνουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Μετά από αυτό, προβλέπει ετήσιες πωλήσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι πιο ευάλωτοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δόσεις εμβολίων.

Η Pfizer και η BioNTech δεν είναι οι μόνες μετοχές που επωφελούνται από εκστρατείες εμβολιασμού που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη. Οι επενδυτές συσσωρεύονται επίσης σε ταξιδιωτικές μετοχές και κινηματογράφους μετά τις ειδήσεις του FDA.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της American Airlines ( AAL ) αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι Delta Air Lines ( DAL ) σημείωσαν άνοδο 2,9%. Οι μετοχές της ιδιοκτήτριας British Airways IAG αυξήθηκαν 3% την Τρίτη στις πρώτες συναλλαγές στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές της easyJet σημείωσαν άνοδο πάνω από 4%.

Η Marriott ( MAR ) αυξήθηκε 2,3% τη Δευτέρα, ενώ η Hyatt ( H ) κέρδισε 1,9%. Η AMC Entertainmen ( AMC ) σημείωσε άνοδο σχεδόν 7%, ενώ η Cinemark ( CNK ) σημείωσε άνοδο 8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές