Project Syndicate
Oι μεγάλες δυνάμεις στην Ιστορία τείνουν να έχουν ένα κοινό στοιχείο: το μέγεθος. Ενώ μια μεγάλη αγορά δεν εγγυάται την κυριαρχία σε άλλα πεδία, σίγουρα βοηθά, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο παράγοντα.
Αυτό ίσχυε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα ισχύει για την Κίνα. Πέρα από την ηγετική οικονομική και εμπορική δύναμη, η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο – και αναπόφευκτα – μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική δύναμη. Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 βοήθησε αναμφίβολα να τροφοδοτηθεί η αύξηση των αγορών κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.
Ενα τεράστιο χρηματικό ποσό ρέει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και η Κίνα είναι ένας ασφαλέστερος προορισμός για αυτήν από άλλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών. Το 30% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν τους επόμενους 12-24 μήνες, έναντι 10% πέρυσι. Στην Αφρική, σχεδόν οι μισές κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του γουάν στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου μία ποσοστιαία μονάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η έρευνα των Goldman Sachs και Citi προβλέπει ότι το νόμισμα θα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων νομισμάτων στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία.
Καθώς η Κίνα ανοίγει τις κεφαλαιαγορές της, προωθεί επίσης αθόρυβα την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (PBOC), το e-CNY. Ηδη γίνονται δοκιμές σε δείγμα δέκα βασικών πόλεων, τοποθετώντας την Κίνα πολύ μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κεντρικών τραπεζών: ενώ το 80% έχει αρχίσει να σχεδιάζει ένα σύστημα ψηφιακών νομισμάτων, μόνο 16% από αυτά έχουν φτάσει στο πιλοτικό στάδιο.
Η Κίνα αναπτύσσει επίσης ένα ψηφιακό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και θα διερευνήσει τρόπους ενσωμάτωσης ψηφιακών νομισμάτων σε διασυνοριακά συστήματα πληρωμών. Το e-CNY θα επεκτείνει τη χρήση του γουάν στη διευθέτηση διασυνοριακών συναλλαγών, θα μειώσει την εξάρτηση από το δίκτυο SWIFT υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πιο βολικού δικτύου πληρωμών ψηφιακού νομίσματος με επικεφαλής την Κίνα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το e-CNY θα βοηθήσει σίγουρα την Κίνα να διεθνοποιήσει το εσωτερικό της χρέος πολλών τρισ. Ολα αυτά θα συμβούν γρηγορότερα και πιο περιεκτικά από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές.
Ο Zhang Jun είναι πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη.
Latest News
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά