Project Syndicate
Oι μεγάλες δυνάμεις στην Ιστορία τείνουν να έχουν ένα κοινό στοιχείο: το μέγεθος. Ενώ μια μεγάλη αγορά δεν εγγυάται την κυριαρχία σε άλλα πεδία, σίγουρα βοηθά, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο παράγοντα.
Αυτό ίσχυε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα ισχύει για την Κίνα. Πέρα από την ηγετική οικονομική και εμπορική δύναμη, η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο – και αναπόφευκτα – μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική δύναμη. Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 βοήθησε αναμφίβολα να τροφοδοτηθεί η αύξηση των αγορών κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.
Ενα τεράστιο χρηματικό ποσό ρέει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και η Κίνα είναι ένας ασφαλέστερος προορισμός για αυτήν από άλλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών. Το 30% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν τους επόμενους 12-24 μήνες, έναντι 10% πέρυσι. Στην Αφρική, σχεδόν οι μισές κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του γουάν στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου μία ποσοστιαία μονάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η έρευνα των Goldman Sachs και Citi προβλέπει ότι το νόμισμα θα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων νομισμάτων στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία.
Καθώς η Κίνα ανοίγει τις κεφαλαιαγορές της, προωθεί επίσης αθόρυβα την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (PBOC), το e-CNY. Ηδη γίνονται δοκιμές σε δείγμα δέκα βασικών πόλεων, τοποθετώντας την Κίνα πολύ μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κεντρικών τραπεζών: ενώ το 80% έχει αρχίσει να σχεδιάζει ένα σύστημα ψηφιακών νομισμάτων, μόνο 16% από αυτά έχουν φτάσει στο πιλοτικό στάδιο.
Η Κίνα αναπτύσσει επίσης ένα ψηφιακό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και θα διερευνήσει τρόπους ενσωμάτωσης ψηφιακών νομισμάτων σε διασυνοριακά συστήματα πληρωμών. Το e-CNY θα επεκτείνει τη χρήση του γουάν στη διευθέτηση διασυνοριακών συναλλαγών, θα μειώσει την εξάρτηση από το δίκτυο SWIFT υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πιο βολικού δικτύου πληρωμών ψηφιακού νομίσματος με επικεφαλής την Κίνα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το e-CNY θα βοηθήσει σίγουρα την Κίνα να διεθνοποιήσει το εσωτερικό της χρέος πολλών τρισ. Ολα αυτά θα συμβούν γρηγορότερα και πιο περιεκτικά από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές.
Ο Zhang Jun είναι πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη.
Latest News
Τέλη κυκλοφορίας: Με δύο τρόπους η εκτύπωση - Βήμα βήμα η διαδικασία, πότε πληρώνονται
Στο myCar αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
Το νέο σύστημα κινήτρων κι επιβράβευσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου
Επιβραβεύει τους δημοσίους υπαλλήλους που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπλήρωση επιλέξιμων στόχων
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού