Όταν ακούω και διαβάζω ότι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών (εργοδοτικών) οργανώσεων των μικρομεσαίων αλλά και πολιτικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιμένουν στο αίτημα να ανοίξει οι στρόφιγγες των τραπεζών ανατρέχω στα λόγια του καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με αρκετή νηφαλιότητα κρατά γερά το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σε μια από τις πρόσφατες ομιλίες του μας υπενθύμισε κάτι που συνεχώς θέλουμε να ξεχάσουμε: «Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη και η μακροοικονομική σταθερότητα, ως οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, καθώς και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Έτσι, πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να δαπανηθεί σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό θα συντελέσει επίσης ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισεκ. ευρώ του Next Generation EU».

Με λίγα λόγια, τα χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα στηρίξουν τα έργα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 δεν είναι «δανεικά και αγύριστα». Ο καθηγητής Στουρνάρας το λέει καθαρά: « (…) η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισεκ. ευρώ του Next Generation EU». Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρα μας βρίσκεται και ένα βήμα πιο μπροστά καθώς συνδέει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις των επιμέρους εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κλιματικής κρίσης. Η τοποθέτηση του δεν χωρά οποιαδήποτε μορφής παρανοήσεις: « (…)το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 ύψους 750 δισεκ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση πόρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.

Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη και η μακροοικονομική σταθερότητα, ως οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, καθώς και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Έτσι, πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να δαπανηθεί σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό θα συντελέσει επίσης ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισεκ. ευρώ του Next Generation EU».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μια γρήγορη απάντηση λέει το εξής: Τα προγράμματα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το σκέλος της Ανθεκτικότητας έχουν κόστος και επειδή έχουν κόστος πρέπει να έχουν και έσοδα – νέα έσοδα μέσα από τις νέες δουλειές, τις νέες θέσεις εργασίας και τα νέα εισοδήματα που θα δημιουργήσουν στο πλαίσιο της οικονομίας της κλιματικής κρίσης.

Ας το πάρουμε χαμπάρι και ας το αποδεχθούμε: Τίποτα δεν είναι τζάμπα και δεν πρόκειται να είναι τζάμπα στο άμεσο μέλλον. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να έχουν ορατό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή διάσταση που λειτουργεί ως καταλύτης για τον μετασχηματισμό της αγοράς και της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη