Σημαντική αλλά «αναμενόμενη» πτώση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca έναντι της Covid-19 καταγράφει και η τελευταία μελέτη στη Βρετανία.

Πέντε με έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε από το 88% στο 74%, δείχνει η μεγάλη μελέτη ZOE.

Στην περίπτωση του AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από το 77% στο 67% σε τέσσερις με πέντε μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Η φθίνουσα προστασία είναι αναμενόμενη και δεν είναι λόγος να αποφύγει κανείς τον εμβολιασμό», δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας για την πλειονότητα του πληθυσμού, ειδικά έναντι του στελέχους Δέλτα, οπότε πρέπει να εμβολιάσουμε πλήρως όσους περισσότερους γίνεται».

Η ανάλυση βασίστηκε σε εξετάσεις PCR που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς.

Στη χειρότερη περίπτωση, εκτίμησε ο Σπέκτορ, η προστασία ίσως πέσει κάτω από το 50% έως το φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Η Βρετανία αναμένεται να προσφέρει τρίτη, ενισχυτική δόση σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες από τον επόμενο μήνα, αφού πρώτα λάβει συστάσεις από την ανεξάρτηση συμβουλευτική επιτροπή JCVI.

O Σπέκτορ εκτίμησε ωστόσο ότι πολλοί «μπορεί να μην χρειαστούν» αναμνηστική δόση. «Πολλοί μπορεί να είχαν μια φυσική ενίσχυση επειδή προσβλήθηκαν από Covid, οπότε είναι σαν να έχουν κάνει τρία εμβόλια» είπε.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εμβολιασμένους «θα ήταν τεράστια σπατάλη και ηθικά έωλη», δήλωσε ο καθηγητής.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Στις ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν να διαθέσουν αναμνηστική δόση για όλους τους εμβολιασμένους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της συμπτωματικής Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη στη χώρα.

Οι συντάκτες της αμερικανικής μελέτης σημειώνουν πάντως ότι παραμένει ασαφές αν η πτώση της αποτελεσματικότητας οφείλεται στην πάροδο του χρόνου, στην εξάπλωση του άκρως μεταδοτικού Δέλτα, ή σε έναν συνδυασμό παραγόντων.

Ωστόσο μια άλλη μελέτη που παρουσίασαν τα CDC δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν.

Στο Ισραήλ, όπου η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες 30 ετών και άνω, πρόσφατη μελέτη εκτιμούσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, του μόνου που χρησιμοποιείται στη χώρα, μειώθηκε στο 39% μετά την επκράτηση του Δέλτα.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Πάντως η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής Covid-19 παραμένει υψηλή, στο 91,4%, ενώ η αποτελεσματικότητα ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία φθάνει το 88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.